Vladimir Voronin face apel către Ambasade, observatori internaționali și polițiști, acuzând abuzuri la Soroca în contextul referendumului din octombrie

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a emis o declarație în care solicită atenția Ambasadelor acreditate în Republica Moldova și a observatorilor internaționali asupra unui incident grav ce ar fi avut loc la Soroca, în care doi agitatori ai partidului său ar fi fost reținuți de poliție în mod abuziv. Voronin a descris acest incident drept un exemplu clar de represiune politică orchestrat de autoritățile statului în încercarea de a intimida opoziția și de a controla mesajul public în contextul referendumului pe care îl consideră ilegal.

„Un caz revoltător a avut loc la Soroca. Doi agitatori ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care distribuiau pliante prin care îndemnau cetățenii să voteze împotriva referendumului ilegal, au fost înconjurați și reținuți fără niciun motiv de trei mașini pline cu angajați ai poliției”, a declarat Voronin.

Liderul PCRM a atras atenția Ambasadelor asupra faptului că aceste acțiuni depășesc limitele Codului Electoral și că nu a primit nicio explicație rezonabilă din partea poliției.

„Polițiștii au invocat în mod nefondat ilegalitatea pliantelor, dar acest lucru a fost rapid clarificat printr-un apel la tipografie, unde directorul a confirmat că tirajul a fost comandat și plătit oficial, iar fiecare pliant conținea datele tipografiei”, a explicat Voronin. El susține că adevărata cauză a reținerii nu a fost proveniența materialelor electorale, ci conținutul lor, care dezvăluie „adevărata esență” a referendumului, pe care l-a descris ca fraudulos și ilegal.

„Conținutul acestor pliante, care deschide ochii oamenilor asupra tragediei care se petrece în țară, a determinat autoritățile să folosească forțele de ordine ca instrumente represive”, a spus Voronin, subliniind că această acțiune este o manifestare clară a faptului că regimul de la putere încearcă să reducă la tăcere opoziția și să împiedice distribuirea informațiilor care pun sub semnul întrebării legitimitatea referendumului.

Voronin a adus în discuție și comportamentul conducerii poliției din Soroca, afirmând că șeful poliției, Cebotarenco, precum și ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, au refuzat să răspundă la apelurile sale telefonice după ce au aflat cine dorește să vorbească cu ei.

„Acești lași sunt capabili de orice josnicie. Pe lângă ordinele bandei lui Sandu, există și Legea cu privire la poliție, iar pentru încălcarea ei vor răspunde”, a adăugat Voronin.

În ceea ce privește tratamentul aplicat agitatorilor reținuți, Voronin a descris acțiunile polițiștilor drept cinice și umilitoare, subliniind că unul dintre agitatori, un bărbat de 81 de ani, membru al PCRM, a fost percheziționat și interogat într-un mod degradant. Telefonul și o mică sumă de bani, aproximativ 140 de lei, i-au fost confiscate, iar polițiștii i-au cerut să recunoască faptul că ar fi fost plătit pentru a agita împotriva referendumului. Voronin a criticat această abordare, considerând-o o încercare de intimidare bazată pe presupunerea că o persoană în vârstă nu poate participa gratuit la activități politice.

„Agitatorii PCRM au fost reținuți câteva ore la secția de poliție, timp în care au fost supuși unor tratamente umilitoare. Deși au fost eliberați ulterior, materialele electorale confiscate nu le-au fost returnate”, a precizat liderul comunist.

Voronin a avertizat că astfel de incidente vor deveni tot mai frecvente pe măsură ce regimul actual va încerca să controleze desfășurarea referendumului, pe care PCRM îl consideră un mecanism prin care președintele Maia Sandu încearcă să-și asigure un al doilea mandat. „Incidentul de la Soroca este un exemplu clar al panicii care domnește în rândul autorităților, iar această isterie va crește pe măsură ce se apropie referendumul”, a subliniat Voronin.

El a adus în atenția Ambasadelor și observatorilor internaționali faptul că Televiziunea Publică „Teleradio-Moldova” a refuzat recent să difuzeze un spot electoral al PCRM, calificând această acțiune drept „un act clar de cenzură”. Voronin a acuzat conducerea televiziunii de a servi interesele regimului de la putere, subliniind că este pentru prima dată când în Republica Moldova se aplică o astfel de măsură împotriva unui partid de opoziție.

„Acum ni se pune pumnul în gură pentru ca oamenii să nu afle adevărul despre motivele reale ale organizării acestui referendum. În încercarea de a-și păstra funcțiile și de a implementa planurile distructive împotriva statului moldovenesc, ei sunt dispuși să meargă până la capăt, chiar și la distrugerea completă a democrației din țară, care și așa este pe cale de dispariție”, a continuat liderul PCRM.

În declarația sa, liderul comuniștilor a făcut un apel la cetățeni să se unească împotriva abuzurilor regimului și să respingă referendumul. „Trebuie să spunem un ‘NU’ ferm referendumului ilegal al lui Sandu și, în același timp, să respingem regimul ei represiv, care este sursa unei agresiuni permanente, prostie și primitivism”, a spus el.

La fel, Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și fost președinte al țării (2001-2009), a lansat un apel către toți angajații Poliției, îndemnându-i să respecte strict legea și să nu se implice în procesul electoral. Voronin le-a cerut polițiștilor să nu execute ordinele ilegale venite din partea celor aflați temporar la putere, avertizând că toți cei care încalcă legea vor fi trași la răspundere.

Declarația a fost emisă pe 26 septembrie 2024.

Poliția nu a publicat nicio reacție la această declarație, iar răspunsul la solicitarea redacției noastre va fi publicat în cazul în care IGP îl va oferi. Așa cum am menționat anterior, mai multe instituții de stat au ales să nu reacționeze la solicitările presei care nu fac parte din cercul portalurilor de știri și televiziunilor afiliate actualei guvernări, limitând astfel activitatea jurnaliștilor, chiar dacă cenzura este pedepsită de lege. Mai mult, recent, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al premierului Dorin Recean, a declarat că Executivul nu va reacționa la acuzațiile concurenților electorali.

Total
0
Shares
Total
0
Share