China declară că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific

China anunță că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific. Este prima declarație de acest fel a Beijingului din ultimii 40 de ani, iar experții consideră că vine pe fondul intensificării tensiunilor internaționale și trebuie văzută ca pe o amenințare, scrie Biziday.ro

Racheta balistică intercontinentală (ICBM) a fost lansată la ora 8:44 (ora Beijingului) și a căzut într-o zonă desemnată în Oceanul Pacific, conform Ministerului chinez al Apărării. Acesta nu a precizat traiectoria de zbor sau locul în care a aterizat. De asemenea, nu se cunoaște nici tipul de ICBM lansat. Cea mai recentă rachetă a țării, cunoscută sub numele de DF-41, are o rază de acțiune estimată între 12.000 și 15.000 de kilometri și poate să ajungă pe teritoriul SUA.

Este prima dată când China a anunțat public un test ICBM în Oceanul Pacific, în mai mult de patru decenii, într-un gest considerat de experți drept unul de intimidare, pe fondul creșterii tensiunilor dintre China, pe de o parte, și Japonia, Filipine și Taiwan, de cealaltă parte. De asemenea, unii specialiști consideră că testul desfășurat de Beijing este un semnal puternic menit să intimideze pe toată lumea, în special SUA. Ministerul chinez al Apărării a transmis însă că lansarea a făcut parte din “programul anual de antrenament de rutină” și nu a fost îndreptată către nicio țară sau țintă.

De obicei, testele de arme nucleare ale Chinei au loc în interiorul țării, precum deșertul Taklamakan din regiunea Xinjiang. Ultima dată când a efectuat în apele internaționale un test similar a fost în mai 1980, când o rachetă intercontinentală a zburat 9.070 km și a aterizat în Pacific.

De asemenea, lansarea a avut loc în timp ce China și Rusia desfășoară exerciții navale în apele din apropierea Japoniei, care a criticat ferm incursiunile celor două state în spațiul său aerian.

Total
0
Shares
Total
0
Share