Comisia Europeană propune 119,7 milioane de euro pentru fermierii afectați din România, Bulgaria, Germania, Italia și Estonia

Astăzi, Comisia Europeană a propus alocarea a 119,7 milioane de euro din rezerva agricolă pentru a sprijini direct fermierii din Bulgaria, Germania, Estonia, Italia și România, care au fost grav afectați de evenimente climatice excepționale în primăvara și începutul verii acestui an, informează telegraph.md

Conform propunerii, Bulgaria va primi 10,9 milioane de euro, Germania 46,5 milioane de euro, Estonia 3,3 milioane de euro, Italia 37,4 milioane de euro, iar România 21,6 milioane de euro. Aceste sume au scopul de a compensa fermierii din aceste țări pentru pierderile de producție și, implicit, pentru reducerea veniturilor lor. Ajutorul poate fi suplimentat de guvernele naționale cu până la 200%, demonstrând solidaritatea Uniunii Europene față de fermierii afectați.

După aprobarea propunerii, autoritățile naționale vor fi obligate să distribuie acest ajutor până la 30 aprilie 2025, asigurându-se că fermierii sunt beneficiarii finali. Până la 31 decembrie 2024, statele membre implicate vor trebui să informeze Comisia cu privire la detaliile implementării măsurilor, inclusiv criteriile utilizate pentru acordarea ajutoarelor individuale, impactul preconizat al acestora și previziunile de plăți lunare până la finalul lunii aprilie. De asemenea, trebuie prezentate acțiunile luate pentru a evita distorsiuni ale concurenței și supracompensarea.

Propunerea Comisiei va fi discutată cu toate statele membre în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru Organizarea Comună a Piețelor Agricole, care va avea loc pe 7 octombrie.

Fermierii din alte state membre, afectați de fenomene meteorologice extreme în a doua jumătate a verii, vor fi evaluați în continuare de Comisie pentru a stabili dacă este necesar un sprijin suplimentar din partea UE.

Politica Agricolă Comună (PAC) 2023-2027 include o rezervă agricolă de cel puțin 450 de milioane de euro anual, destinată gestionării perturbărilor de piață sau evenimentelor excepționale care afectează producția sau distribuția. Pentru activarea acestei rezerve, statele membre trebuie să prezinte un raport Comisiei, care să justifice cererile de despăgubire și să evalueze daunele cauzate de evenimentele climatice sau sanitare.

În prima jumătate a anului 2024, temperaturi neobișnuit de ridicate și condiții de secetă de o magnitudine fără precedent au afectat sudul Italiei, distrugând producția de fructe, legume, vin și culturi arabile. Bulgaria a fost și ea afectată de secetă, care a redus recoltele de porumb și floarea-soarelui. România s-a confruntat în iulie cu valuri de căldură, secetă, dar și furtuni violente și grindină, care au deteriorat culturile de cereale și semințe oleaginoase.

Germania a suferit, de asemenea, daune semnificative în aprilie, când înghețurile au afectat livezile și viile, iar Estonia s-a confruntat cu fluctuații meteo extreme, inclusiv înghețuri, ploi torențiale și inundații, care au afectat culturile, în special cartofii, rapița, fructele și legumele.

În luna iulie, o parte din rezerva agricolă a fost deja alocată pentru Austria, Cehia și Polonia, care s-au confruntat cu evenimente climatice similare, precum și pentru Portugalia, care a avut perturbări serioase pe piața vinului.

Total
0
Shares
Total
0
Share