Vitalie Galeru, fost procuror anticorupție, ce ar fi fost implicat în mai multe scheme, dorește să revină în sistem

Vitalie Galeru, fost procuror al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, revine în atenția publicului pe fondul discuțiilor legate de reformele din sistemul judiciar. Deși reformele în justiție au fost promovate drept soluții pentru eradicarea corupției, numele său ridică semne de întrebare cu privire la viitorul acestor schimbări, iar posibila sa reintegrare în structurile reformate a stârnit numeroase controverse, scrie știrionline.md

Galeru, cunoscut pentru legăturile sale cu foști subalterni din procuratură și personaje influente din lumea afacerilor, și-a început cariera în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău în 2011, fiind transferat la Procuratura Anticorupție în 2013. De-a lungul anilor, el a construit o rețea solidă de relații, printre care se numără și cea cu omul de afaceri Victor Garaba, nașul său de cununie, legături ce i-au permis consolidarea poziției în justiție. Această relație a ridicat suspiciuni cu privire la integritatea sa, în special în contextul în care Garaba era fratele fostului adjunct al Procuraturii Generale.

Înainte de a deveni procuror, Galeru a activat la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), unde și-a câștigat o reputație pentru folosirea unor tactici dure împotriva oamenilor de afaceri. Ulterior, el ar fi utilizat aceleași metode pentru a rezolva vendete personale, fiind implicat în dosare controversate precum cel al „bijuteriilor din aur”, unde ar fi orchestrat percheziții și șantaje la adresa agenților economici.

Deși salariul unui procuror nu justifică acumularea unei averi semnificative, Galeru deține prin intermediul soției sale o plantație de viță de vie de patru hectare în Cimișlia, beneficiind de subvenții de stat. Mai mult, o casă situată la periferia Chișinăului, înregistrată tot pe numele soției, a fost obiectul unor speculații, presa sugerând că aceasta ar fi fost construită din surse financiare dubioase.

Legăturile sale cu cercuri de influență politică, inclusiv cu fostul oligarh Vlad Plahotniuc, l-au plasat de-a lungul timpului în centrul unor decizii controversate. Galeru a fost implicat în reținerea fostului premier Vlad Filat, dar și în investigarea cazului de corupere a deputaților, dosare prelungite prin manevre legale menite să mențină presiunea asupra inculpaților.

Revenirea sa în discuție vine într-un moment critic pentru reformele din justiție. Surse din cadrul sistemului susțin că există presiuni pentru ca Vitalie Galeru să fie reintegrat în sistem, un fapt care ridică semne de întrebare cu privire la autenticitatea reformelor promise de PAS și Maia Sandu. În timp ce unii observatori îl văd ca pe un pion al vechilor structuri de putere, alții consideră că revenirea unor persoane precum Galeru ar putea compromite serios viitorul justiției din Republica Moldova.

Ședința de judecată în cazul lui Vitalie Galeru va avea loc marți, 24 septembrie 2024, la Curtea de Apel Chișinău, în plină campanie electorală.

Total
0
Shares
Total
0
Share