AIEA: Turnul de răcire de la Zaporojie trebuie demolat după incendiu

Un turn de răcire de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, va trebui demolat după ce un incendiu la 12 august a făcut structura inutilizabilă, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, în timpul unei vizite la centrală, transmite The Kyiv Independent.

„Până astăzi, nu am reușit să ajungem în acest punct, sus în turn, astfel încât să putem evalua într-un mod mult mai bun pagubele care au avut loc”, a declarat Grossi într-un videoclip filmat la centrala electrică.

„Această structură mare nu este utilizabilă în viitor, așa că probabil va fi demolată la un moment dat”, a adăugat el, referindu-se la turnul de răcire.

Grossi nu a furnizat un calendar cu privire la momentul în care se așteaptă ca turnul să fie demontat.

Menționăm că un incendiu a izbucnit la turnurile de răcire ale centralei la 12 august și a provocat „daune semnificative”, deși nu a reprezentat o amenințare la adresa securității nucleare.

Atât Ucraina, cât și Rusia și-au lansat acuzații cu privire la partea care a declanșat incendiul de la centrala de răcire, AIEA declarând că nu a fost în măsură să stabilească cauza incendiului.

Centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub ocupație rusă din martie 2022. Poziția sa în apropierea liniei frontului a condus la riscuri sporite de securitate nucleară pe tot parcursul războiului la scară largă din Rusia.

Total
0
Shares
Total
0
Share