Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Adormirea Maicii Domnului

Creștinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc de stil vechi sărbătoresc astăzi, 28 august, Adormirea Maicii Domnului, sau, cum i se mai spune în popor, Sfânta Marie cea Mare. Tot astăzi se încheie şi postul Sfintei Marii, care a durat două săptămâni.

Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”. După ce Fecioara Maria și-a cerut iertăciune de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborat din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat.

Trupul a stat trei zile în mormant, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcasurile ceresti. Tradiția mărturisește că Toma sosește la Ierusalim în a treia zi după înmormantarea Maicii Domnului. Dorind să cinsteasca trupul ei, Apostolii au deschis mormantul. Dar minune! Mormântul era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei.

Acesastă sărbătoare marchează unul dintre cele mai importante evenimente ale creștinătății, când Fecioara Maria a fost înălțată la cer de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Locul de origine al sărbătorii este probabil Ierusalim, Oraşul Sfânt, unde se păstrează până astăzi, în apropierea Grădinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului şi biserica zidită pe acest mormânt.

În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, cunoscută sub numele de Ierusalimitissa. Adormirea Maicii Domnului şi ridicarea cu trupul la Cer reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor. După Învierea lui Hristos, Înălţarea Sa la ceruri şi Pogorârea Duhului Sfânt, Adormirea Maicii Domnului încheie lucrarea mântuirii săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos.

Total
0
Shares
Total
0
Share