VIDEO // Balurile de milioane ale Maiei Sandu în timp de crize

Vă povesteam săptămâna trecută, stimați prieteni, despre faptul că Guvernul intenționează să organizeze în acest an o sărbătoare de trei zile cu prilejul celor 33 de ani de la obținerea independenței țării noastre. Noi ne puneam doar o întrebare atunci: de ce trei zile? De ce tocmai trei zile? Pe 26, 27 și 28. Răspunsul era clar: e an electoral și hai să dăm oamenilor circ dacă pâine nu avem. De asemenea, trei zile înseamnă cât mai multe oportunități pentru Maia Sandu și echipa sa să-și facă ceva PR pe seama acestei sărbători – plimbări prin mulțime, discursuri electorale de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, toate acestea aparent în mod legal. De ce spun asta? Pentru că e perioadă electorală – nu este permis să organizezi concerte electorale. Dar în acest caz, fiind o sărbătoare națională, Sandu nu degrevează, deci ea are voie. Cum spuneam și eu: să încerc eu sau oricare alt concurent electoral să organizăm un concert cu prilejul acestei sărbători sau de Ziua Limbii Noastre, ne-ar scoate din cursa electorală fără măcar să fim înregistrați. Dar ei deja ne-au obișnuit – fac ce vor și nu le pasă de lege, de părerea oamenilor. Pentru ei, scopul scuză mijloacele, chiar dacă scopul este unul mârșav.

Dar știrea nu s-a oprit aici. Aflăm de la Rise Moldova ceva nou. Seria de concerte va costa aproape 10 milioane de lei. Mai mult decât atât, sursa citată menționează că Guvernul nu a fost prea transparent la acest capitol. În locul unei licitații publice, Cancelaria de Stat a recurs la procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare. Cu alte cuvinte, a contractat direct compania care se va ocupa de organizarea concertului.

Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, aceasta este prima dată când compania prestează servicii unei instituții publice.

Rise Moldova a întrebat Cancelaria de Stat a Republicii Moldova de ce nu a organizat o licitație publică pentru concertul de Ziua Independenței și a solicitat și specificațiile de preț pentru serviciile prestate, însă până la publicare nu a primit un răspuns.

Tot Rise-ul amintește că în anul 2019, când Maia Sandu ocupa funcția de prim-ministră, anunța că a „redus la maxim costurile” pentru Ziua Independenței. „Am renunțat la elementele costisitoare, bugetul total al evenimentului constituind aproximativ 960.000 lei, cu jumătate de milion de lei mai puțin decât anul trecut”, scria aceasta într-o postare pe pagina sa de Facebook. Se pare că, în patru ani, modestia de altădată a Maiei Sandu a dispărut, iar poftele au crescut de 10 ori – de la un milion de lei la 10 milioane de lei.

Doamnă Sandu, noi vă îndemnăm să nu uitați să invitați la concert fermierii, angajații Căii Ferate a Moldovei, cei care se ocupau de colectarea datelor în timpul recensământului și care încă nu și-au primit salariile promise. Invitați, de asemenea, oamenii care stau câte cinci ore la aeroport. Nu uitați de pensionarii cărora le-ați furat indexarea pensiei. Mai invitați reprezentanții companiilor străine care pleacă din Moldova și, neapărat, chemați diaspora la concert, dar anume din cei 220 de mii de moldoveni care au plecat în timpul mandatului dumneavoastră – așa, să se distreze un pic la final de scurtă revenire în Moldova.

Natalia Morari, candidat desemnat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova

Total
0
Shares
Total
0
Share