În Paris au fost reluate consultările privind formarea noului guvern. Dreapta respinge categoric un guvern de stânga

Consultările privind componența noului guvern francez s-au reluat la Paris, președintele Emmanuel Macron întâlnindu-se cu reprezentanți ai partidelor de extremă dreapta și cu președinții ambelor camere ale parlamentului.

Liderii extremei drepte franceze i-au transmis luni președintelui Emmanuel Macron opoziția totală față de un ipotetic guvern de stânga, chiar dacă din acesta nu ar urma să facă parte reprezentanți ai partidul radical Franța Nesupusă (LFI), informează EFE.

„Am vota o moțiune de cenzură împotriva oricărui guvern de stânga”, a afirmat în mod clar președintele partidului Adunarea Națională (RN), Jordan Bardella, împreună cu Marine Le Pen, după o întâlnire a ambilor cu președintele Macron la Palatul Elysée.

Le Pen a dat asigurări că, chiar și dacă nu sunt miniștri LFI într-un executiv de stânga, acest partid și fondatorul său, Jean Luc Melenchon, ar fi cei care ar conduce “cu adevărat guvernul”.

În declarații comune de presă, Bardella a estimat că un guvern de stânga reprezintă “un pericol pentru ordinea și viața economică ale țării”.

Cei doi politicieni l-au indicat pe președintele Macron ca fiind responsabil pentru situația actuală, în care alegerile legislative anticipate decise de șeful statului după înfrângerea acestuia la alegerile europene din iunie au dus la o Adunare Națională unde niciun bloc politic nu poate să se apropie de o majoritate absolută.

“Emmanuel Macron a ales haosul”, a subliniat Le Pen, în timp ce Bardella a denunțat “paralizia politică” pe care o trăiește țara, cu un guvern în exercițiu după al doilea tur al alegerilor, care a avut loc pe 7 iulie.

Marine Le Pen a cerut organizarea unei “sesiuni extraordinari” a camerei inferioare a Parlamentului, Adunarea Națională, în care să se discute rapid măsuri care să răspundă așteptărilor cetățenilor, în special în ceea ce privește puterea de cumpărare.

Odată cu întâlnirea cu liderii RN, președintele Macron a încheiat runda de consultări cu liderii partidelor politice, deși în această după-amiază îl va primi pe președintele Senatului, conservatorul Gerard Larcher.

Pe fondul speculațiilor legate de decizia președintelui țării referitor la prelungirea acestui ciclu de consultări sau anunțarea numirii unui prim-ministru, Bardella a declarat că Emmanuel Macron “nu a indicat” dacă își va continua consultările sau dacă a luat deja o decizie cu privire la numirea unui șef al guvernului.

Între timp, mai mulți lideri ai partidelor de stânga, al căror bloc a câștigat cel mai mare număr de mandate la alegeri, au insistat luni ca președintele Macron să o numească premier pe Lucie Castets, candidata comună a blocului.

Vineri, liderul francez a avut discuții cu reprezentanții grupărilor de stânga și de centru.

Întâlnirile au loc după alegerile generale neconcludente de anul acesta, în urma cărora o coaliție de stânga a devenit cel mai mare bloc politic.

Reprezentanții acesteia au declarat că ar trebui să formeze noul guvern, însă coaliția nu are decât o treime din locurile din Adunarea Națională. Macron a cerut formarea unui guvern mai inclusiv, însă care să excludă extrema stângă și pe cea dreaptă.

Total
0
Shares
Total
0
Share