Bulgaria cere Comisiei Europene măsuri de protecție pentru producătorii de ouă, pe fondul importurilor masive din Ucraina

Bulgaria solicită Comisiei Europene să activeze un mecanism de protecție pentru producătorii bulgari de ouă. Din cauza ofertei crescute de ouă din Ucraina, producătorii bulgari au cerut interzicerea importurilor. Totuși, acest lucru nu este posibil, informează Ministerul Agriculturii de la Sofia, citat de Radio România Actualități.

Procedura de pregătire a unei solicitări scrise către Comisia Europeană a fost deja demarată de Ministerul Agriculturii, care amintește că, în urma eforturilor comune ale mai multor state membre, la începutul lunii iunie, a fost introdus un mecanism de protecție cu activarea unui contingent tarifar, dincolo de care se aplică o taxă la importul de ouă din Ucraina.

Cu toate acestea, potrivit crescătorilor de păsări din Bulgaria, acest mecanism de protecție nu funcționează. Producătorii de ouă citează date conform cărora în Uniunea Europeană au fost importate în total peste 19.000 de tone de ouă ucrainene, din care peste 2.000 de tone au intrat în Bulgaria, făcând ponderea relativă a importurilor de peste 12%.

Conform datelor Ministerului Agriculturii, pentru perioada ianuarie – iunie 2024, s-a înregistrat o creștere serioasă a importului de ouă proaspete de găină din Ucraina față de aceeași perioadă a anului trecut. De aceea, Bulgaria va insista asupra introducerii unor mecanisme suplimentare de protecție pentru o anumită perioadă împotriva unui impact negativ asupra pieței.

Pentru a impune astfel de măsuri, Comisia Europeană trebuie să evalueze starea pieței, în termen de patru luni.

Total
0
Shares
Total
0
Share