Antony Blinken a declarat că Israelul acceptă propunerea de încetarea focului, în conflictul cu Hamas

Israelul acceptă propunerea de compromis înaintată de Statele Unite pentru a pune capăt luptelor din Gaza, a anunțat secretarul american de Stat, scrie Agerpres.ro

Aflat într-un turneu pentru a media un acord de încetare a focului în războiul din Gaza, Antony Blinken spune că Hamas trebuie să facă același lucru.

Oficialul american continuă turneul cu o vizită în Egipt, unul din statele care mediază negocierile dintre Israel și militanții Hamas. La Cairo, Blinken participă la discuții suplimentare privind încetarea focului în Gaza. Negocierile ar urma să fie reluate săptămâna aceasta în capitala egipteană, după prima rundă de două zile la Doha, de săptămâna trecută.

După mai bine de trei de discuții cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, secretarul american a catalogat dialogul ca fiind unul constructiv.

”Într-o întâlnire foarte constructivă cu premierul Netanyahu, el mi-a confirmat că Israelul acceptă propunerea, că o susține. Acum este de datoria Hamas să facă același lucru”, a declarat Antony Blinken, secretar de Stat, SUA.

”Apreciez foarte mult eforturile pe care SUA le face în apărarea regională împotriva axei iraniene. Acest lucru este important, desigur, pentru statul Israel. De asemenea, apreciez foarte mult înțelegerea pe care SUA a demonstrat-o pentru interesele noastre vitale de securitate, ca parte a eforturilor noastre comune de a aduce eliberarea ostaticilor”, a spus Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Analiștii sunt destul de sceptici cu privire la șansele unui acord de încetare a focului. Cred însă că, cel mai probabil, Statele Unite transmit în acest moment Israelului un avertisment că va exista un cost, dacă nu acceptă o înțelegere pentru încetarea focului în Gaza.

Săptămâna trecută, la Doha, a fost înaintată o propunere formulată de Statele Unite, împreună cu Egiptul și Qatarul în încercarea de a rezolva punctele divergențe dintre Israel și Hamas. Acum, secretarul american de Stat este din nou în turneu diplomatic, încercând să promoveze soluțiile de compromis.

Și rudele ostaticilor israelieni cer încetarea conflictului. Au ieșit în stradă în timpul vizitei lui Blinken, ca să îi ceară să pună presiune pe oficiali pentru a se ajunge la un acord.

”Știm că doar cu ajutorul masiv al administrației americane se va ajunge la o înțelegere. Vreau ca fiul meu să fie liber, îl vreau înapoi acasă”.

Rămân în captivitate în total 115 ostatici – bărbați, femei – fie civili sau soldați – precum și doi copii, dintre care cel puțin o treime au fost declarați morți în lipsă de autoritățile israeliene.

În tot acest timp, armata israeliană își continuă operațiunile în Gaza și anunță că a distrus un tunel de 1,5 kilometri folosit de teroriști în zona Khan Younis, după ce a găsit acolo arme, explozivi și diverse alte echipamente.

Total
0
Shares
Total
0
Share