Belarus a trimis mai multe trupe și avioane la granița cu Ucraina

Minskul a anunțat că a trimis avioane, forțe de apărare aeriană și arme la granița sa cu Ucraina, suplimentând forțele de acțiune, la numai o zi după ce președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că a desfășurat aproape o treime din forțele armate în regiune, relatează Reuters.

„Grupul a crescut semnificativ, iar în acest moment sunt de serviciu la granițele de sud ale țării noastre”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Belarus, general-maior Andrei Lukianovici, pentru postul de stat CTV, transmite Digi24.

Aviația, forțele de rachete antiaeriene și trupele radiotehnice au fost dislocate la graniță, a spus Lukianovici, potrivit unei transcrieri furnizate pe site-ul CTV.

Președintele Aleksandr Lukașenko – un aliat loial al președintelui rus Vladimir Putin – a acuzat Kievul de politici agresive. Ucraina a declarat că nu a observat o creștere numerică a trupelor belaruse la graniță și a numit declarațiile lui Lukașenko „retorice” menite să-l mulțumească pe Putin, care a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru a-și începe invazia în Ucraina în februarie 2022.

Moscova numește războiul o „operațiune militară specială”. Kievul și aliații săi spun că este o încercare imperialistă neprovocată de acaparare de pământ, care de atunci a ucis mii și a strămutat milioane de ucraineni, transformând orașele în moloz.

Lukianovici a declarat pentru CTV că Belarus se așteaptă, de asemenea, la mai multe livrări de avioane militare de la Moscova în acest an și că Minskul depune eforturi pentru a-și consolida sistemele antidrone. „Faptul că dronele sunt ciuma secolului 21 este evident”, a spus Lukianovici. „Aceasta este o durere de cap, pe care, cred, vom găsi mijloacele să o contracarăm”.

Total
0
Shares
Total
0
Share