Proiectele privind întoarcerea compatrioților acasă, discutate cu activul Blocului “Victorie”

Blocul “Victorie” și activul său din întreaga țară au avut întâlniri pentru a discuta problema reducerii populației din Republica Moldova. În ciuda promisiunilor electorale, președintele și partidul PAS, aflat la guvernare, nu au reușit în 4 ani să readucă compatrioții în țara de origine și să asigure condiții de viață acceptabile pentru cetățeni. Sub conducerea Maiei Sandu, migrația externă, principala cauză a pierderii populației în țară, a atins un nivel record.

În fiecare an, 50-70 de mii de persoane părăsesc țara. Cetățenii adulți apți de muncă sunt în căutarea unor condiții mai bune pentru ei. Ei părăsesc țara din cauza lipsei de oportunități și perspective de dezvoltare. Printre migranți se numără medici, profesori, oameni de știință și tineri. Plecarea tinerilor peste hotare, unde își întemeiază o familie și dau naștere la copii, agravează situația demografică din Moldova. Mai mult de 40% dintre moldovenii cu vârste cuprinse între 14 și 34 de ani se află acum în afara țării.

Migrația s-a intensificat după ce Uniunea Europeană a introdus un regim fără vize cu Moldova în 2014. De atunci, populația țării a scăzut cu mai mult de un milion, ajungând la 2,4 milioane de locuitori, și de 2,5 ori în ultimii 30 de ani. Actualul guvern, condus de Sandu și PAS, nu a făcut nimic pentru a opri exodul de oameni.

“Sandu și PAS au promis că vor lua măsuri pentru a aduce compatrioții înapoi acasă. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost făcut. Cei care au plecat acum plătesc impozite la bugetul european”, a declarat deputatul Reghina Apostolova la întâlnirile cu activul Blocului ”Victorie”.

Calea spre Uniunea Europeană, care este impusă de regimul de guvernământ sub influența curatorilor occidentali, va agrava situația cu privire la migrația cetățenilor Republicii Moldova. Exemple ilustrative sunt Letonia și Lituania, unde mulți cetățeni și-au părăsit țara după aderarea la UE. Înainte de aderarea la Uniune, Lituania avea aproape 3,4 milioane de locuitori, 20 de ani mai târziu erau cu 500 de mii mai puțini. Populația Letoniei a scăzut cu 400.000 de persoane în aceeași perioadă.

“Există din ce în ce mai puțini cetățeni apți de muncă în țară. Există o lipsă acută de specialiști. Nu este nimeni care să predea, să trateze. Sub acest pretext, școlile și spitalele sunt închise. Ca urmare, sate întregi se sting”, a declarat Alexei Lungu, președintele partidului ”Șansă”, parte a Blocului ”Victorie”.

“Autoritățile ucid viitorul Moldovei. Este îngrozitor să realizezi că peste 30% dintre copiii din țară trăiesc în sărăcie absolută. Acest lucru este deosebit de grav în zonele rurale, unde aproape jumătate dintre copii cresc în sărăcie”, a declarat deputatul Irina Lozovan.

Ea a menționat că mulți copii nu au acces la facilitățile de bază ale locuinței – apă curentă, canalizare și gaz. Potrivit sondajelor, 75 % dintre familiile cu copii nu văd nicio îmbunătățire în viața lor, în timp ce 21,5 % cred că aceasta a devenit chiar mai rea.

Aceste probleme preocupă foarte mult Blocul “Victorie”, care își propune să creeze condiții pentru întoarcerea compatrioților. La întâlnirile cu activul “Victoriei”, deputatul Marina Tauber a menționat că blocul a elaborat și a propus un proiect de lege privind plățile stimulative pentru cetățenii care s-au întors în patrie: în primul an, o plată suplimentară de 50 la sută, iar în al doilea an – 30 la sută.

O altă condiție importantă pentru revenirea acasă este susținerea familiei și a copiilor. “Printre primele inițiative ale deputaților blocului “Victorie” în această sesiune de toamnă va fi plata unui supliment lunar de 500 de euro din partea statului pentru toți copiii. Adică tuturor, nu doar copiilor diplomaților, așa cum a propus PAS”, a subliniat Marina Tauber.

În cadrul întâlnirilor cu activul Blocului ” Victorie”, membrii acestuia au confirmat principala temere pentru Republica Moldova – situația privind migrația și demografia nu se va schimba sub actuala guvernare reprezentată de PAS și Sandu.

Deputatul Vadim Fotescu consideră că este necesar să fie luate măsuri urgente. “Prima este să spunem NU euro-referendumului, al cărui scop este de a menține puterea în mâinile Maiei Sandu.

Oamenii trebuie să se simtă protejați în interiorul statului lor, ceea ce este imposibil cu un astfel de președinte”, a declarat Vadim Fotescu.

Blocul “Victorie” vede viitorul Moldovei în Uniunea Economică Euroasiatică, unde există programe de sprijin pentru tinerii profesioniști, care nu trebuie să părăsească țara pentru a participa la ele.

Statele membre UEE au creștere economică, șomaj scăzut, garanții sociale pentru angajați. Acesta este un mare stimulent pentru a se dezvolta în Moldova și pentru a se împrieteni cu vecinii, pentru a face schimb de experiență, pentru a participa la programe educaționale.

Total
0
Shares
Total
0
Share