Căldură extremă fără precedent: 2024, anul în care planeta a atins noi maxime istorice

De la începutul anului, 15 recorduri de temperatură au fost doborâte la nivel global, iar cel puțin zece țări au înregistrat peste 50 de grade Celsius. Schimbările climatice sunt responsabile atât de caniculă, cât și de fenomenele meteorologice extreme.

Maximiliano Herrera, un expert în probleme climatice, arată, pentru The Guardian, că, pe lângă cele 15 recorduri globale de temperatură, de la începutul acestui an, alte 130 de recorduri naționale lunare au fost, de asemenea, depășite, din Arctica și până în Pacificul de Sud, scrie Biziday.ro

Datele sunt arhivate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), iar Herrera a declarat că numărul de recorduri din primele șase luni ale anului este fără precedent – “Această multitudine de evenimente cu caniculă extremă depășește orice s-a văzut sau chiar s-a crezut posibil înainte. Perioada februarie – iulie 2024 a depășit numărul de recorduri în toate statisticile climatice”.

De altfel, zilnic este înregistrat cel puțin un nou record de temperatură, la nivel local. La sfârșitul lunii iulie, de exemplu, regiunea Yueyang din China a fost afectată de o temperatură minimă de 32 de grade Celsius în timpul nopții, într-o combinație de umiditate periculoasă pentru oameni.

OMM a raportat că cel puțin 10 țări au înregistrat temperaturi de peste 50 de grade Celsius până acum în acest an. Mexicul a atins un vârf de 52 de grade Celsius pe 20 iunie, în timp ce, pe 7 iunie, Egipt a înregistrat un maxim național de 50,9 de grade Celsius.

Acest lucru este alarmant, avertizează specialiștii, deoarece căldura extremă ar putea fi atribuită în mare parte unei combinații între încălzirea globală provocată de om și fenomenul meteorologic El Niño (o încălzire ciclică, de câțiva ani, a suprafeței Oceanului Pacific tropical care este asociată cu temperaturi mai ridicate în multe părți ale lumii). Fenomenul El Niño a început să se estompeze din luna februarie a acestui an, dar acest lucru nu a avut efecte semnificative asupra temperaturilor, care au continuat să crească.

Potrivit lui Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus al UE, nu se întrevede un sfârșit pentru recordurile de temperatură: “Chiar dacă această serie specifică de temperaturi extreme se va încheia la un moment dat, vom asista cu siguranță la doborârea unor noi recorduri pe măsură ce clima continuă să se încălzească. Acest lucru este inevitabil dacă nu oprim emisiile de gaze cu efect de seră care ajung în atmosferă și în oceane”, a declarat acesta.

Total
0
Shares
Total
0
Share