Blocul Împreună cere instituirea stării de urgență în agricultură

Blocul Împreună este extrem de îngrijorat de situația creată în sectorul agrar. După trei ani consecutivi de secetă severă în mai multe regiuni, pe fundalul războiului din Ucraina, după creșterea exorbitantă a costurilor resurselor necesare producerii agricole, diminuarea dramatică a prețurilor la materia primă și lipsa protejării pieței interne, azi, mii de fermierii micro, mici și mijlocii din zonele rurale se află în pragul catastrofei.

Dragoș Galbur acuză un partid din Bloc ÎMPREUNĂ de legături cu Rusia: “O să deschid paranteze mai aproape de parlamentare“

În campania electorală 2020/2021, actuala guvernare a promis marea și sarea agricultorilor, nu odată punând accent pe faptul că, dacă vor fi la conducerea țării, vor majora substanțial finanțarea sectorului agrar, în special din contul atragerii fondurilor europene. Din păcate, acest lucru nu s-a produs. În fiecare an, noi vedem micșorarea veniturilor agricultorilor de la sate și extinderea companiilor transnaționale, care nu poartă niciun interes pentru agricultura cu valoarea adăugată, industrializarea ramurii și păstrarea localităților rurale.

Întreaga țară observă, din nou, solicitările disperate ale fermierilor, care nu pot combate de unii singuri consecințele schimbărilor climatice, dar și reacția arogantă și superficială a ministerului de resort. Atragem atenția asupra faptului că producătorii agricoli deja nici nu se mai adresează Ministerului Agriculturii, dat fiind faptul că au pierdut speranța că vor obține o reacție adecvată. Menționăm că marea majoritate a celor care au plecat în ultimii trei ani din Moldova sunt oameni de la țară, care au rămas fără lucru după falimentul întreprinderilor agricole mici și mijlocii. Moldova tot mai clar își pierde ultimele subramuri agricole, care asigură securitatea alimentară, iar în satele noastre cu infrastructură modernizată degrabă nu va avea cine lucra sau trăi.

În acest context, Blocul Împreună solicită repetat demisia imediată a ministrului agriculturii. De asemenea, susținem ideea declarării stării de urgență în agricultură care ar permite înghețarea datoriilor fermierilor, afectați de secetă, măcar pentru un an, și adresarea către parteneri externi pentru sprijin financiar întru stabilizarea situației din domeniu. În același timp, considerăm că demult era cazul să fie organizată o platformă eficientă de comunicare între guvern, asociațiile de fermieri, reprezentanții mediului academic și partenerii de dezvoltare despre modificarea radicală a strategiei de dezvoltare a agriculturii în condițiile schimbărilor climatice.

În condițiile actuale, considerăm că Parlamentul și Președinția ar trebui să intervină mult mai pronunțat în procesul salvării sectorului agrar.

Total
0
Shares
Total
0
Share