DOC // Un dosar inițiat de Victoria Furtună continuă să fie printre motivele perturbării intenționate a activității Procuraturii Anticorupție, instituție condusă de Veronica Dragalin?

Prin ordonanța din 11 ianuarie 2024, procurorul de caz Victoria Furtună a început urmărirea penală pentru fals în acte publice, săvârșit prin înscrierea de către o persoană publică în documentele oficiale a unor date false, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat, infracțiune prevăzută la art. 332 alin. (2) lit. c) din Codul penal al Republicii Moldova.

Cauza se referă la plângerea judecătorului Alexei Paniș, care susține că anumite persoane de la CNA și SIS au falsificat documente trimise Comisiei Pre-vetting, aceasta fiind o structură obscură și cu activitate secretizată (recent, la propunerea deputatului Vasile Grădinaru, s-a propus ca toate astfel de acte să fie distruse, însă inițiativa a fost suspendată la propunerea Olesei Stamate, deputat în fracțiunea PAS).

După începerea urmării penale împotriva Victoriei Furtună, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din octombrie 2024, fiind concurenta Maiei Sandu, s-a aflat că ordonanța menționată a fost modificată, excluzându-se mențiunea “în interesul unui grup criminal organizat” și reclasificându-se fapta.

De asemenea, împotriva procurorului anticorupție a fost declanșată o “furtună” din toate direcțiile, inclusiv deschiderea unei cauze penale, care ulterior a fost clasată. Procurorul, presată atât intern, cât și extern, precum și de o parte din ”societatea civilă”, a ales să demisioneze din sistem și să înființeze o fundație prin intermediul căreia promovează anumite mesaje de interes public, scopul final fiind unul politic, cu aspirații prezidențiale, așa cum s-a demonstrat în ultimele zile.

Luni, 5 august 2024, a apărut în spațiul public informația conform căreia Procuraturii Anticorupție nu i se alocă un sediu separat și mai mare, inclusiv din cauza investigațiilor în cazul dosarului menționat. Sursa susține că au fost întreprinse măsuri procesual-penale inclusiv în sediul Președinției, de unde au fost ridicate documente relevante, afectând liniștea politică și psiho-emoțională a Maiei Sandu.

Pentru verificarea informației, am solicitat un răspuns de la Procuratura Anticorupție, însă până la publicarea acestui text nu am primit nimic. Lipsa de reacție se poate datora și faptului că mai multe instituții de stat comunică strict cu sursele mass-media care dețin carnete de partid, respectiv carnete de culoare galbenă.

Până la proba contrarie, informația că Procuratura Anticorupție nu primește un sediu nou din cauza dosarului inițiat de Victoria Furtună, dar și din dorința de a împiedica această instituție să investigheze actualii guvernanți, rămâne valabilă.

La fel, rămâne valabilă și afirmația potrivit căreia Maia Sandu este deranjată de acest dosar și vrea să scape de el, dar și de toți oamenii incomozi care o deranjează pe această cale, Victoria Furtună fiind pe această listă, atacurile împotriva ei pe diferite căi și prin diverse ONG-uri de-ale casei fiind o dovadă.

UPDATE, 06.08.24: ”Oferirea oricărei informații despre procesele penale aflate în procedura Procuraturii Anticorupție poate fi realizată doar ținând cont de criteriile de oportunitate și proporționalitate, respectând principiile prezumției de nevinovăție și confidențialitatea urmăririi penale. În aceste circumstanțe, la moment, nu vă putem prezenta alte informații cu privire la cauza penală menționată”, este răspunsul primit de la PA.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share