Un grup de deputați europeni vrea să scoată Ungaria din Schengen

Un grup de 67 de deputați europeni pun la îndoială apartenența Ungariei la spațiul Schengen după decizia Budapestei de a relaxa regimul de vize pentru cetățenii din Rusia și Belarus, scrie eurointegration.com. O scrisoare în acest sens a fost transmisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Prim-ministrul Orban testează în mod evident răbdarea UE din ce în ce mai mult”, au declarat autorii scrisorii, amintind blocarea de către Orban a sancțiunilor, a ajutorului pentru Ucraina și a unei „călătorii de pace” la Moscova „fără niciun mandat și fără niciun rezultat pozitiv”.

„În această lună, guvernul ungar și-a extins programul de imigrare „Național Card”, care permite „lucrătorilor oaspeți” din Belarus și Rusia să intre pe teritoriul Ungariei. Titularul unui astfel de card are dreptul să lucreze în Ungaria fără permisiunea serviciului de securitate și își poate aduce familia în țară”, scriu deputații europeni și adaugă că decizia iresponsabilă a lui Orban reprezintă o amenințare semnificativă la adresa securității tuturor statelor membre ale UE și a cetățenilor acestora, potrivit sursei citate.

Prin urmare, aceștia au solicitat Comisiei Europene să ia măsuri urgente pentru a investiga decizia Ungariei, deoarece aceasta ar putea deveni o lacună și ar putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen și rolul său de spațiu sigur pentru cetățeni.

„Dacă guvernul ungar refuză să își schimbe politica, Comisia și toți reprezentanții UE ar trebui să pună sub semnul întrebării prezența Ungariei în spațiul Schengen prin introducerea de noi măsuri de protecție a cetățenilor europeni, inclusiv, dacă este necesar, noi controale la frontierele ungare”.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că alte țări Schengen au dreptul de a nu recunoaște vizele eliberate de Ungaria cetățenilor ruși și belaruși, cu consecințele corespunzătoare”, susțin autorii scrisorii.

Reamintim, în această lună, Ungaria a publicat detalii despre un nou sistem rapid de vize pentru cetățenii din opt țări, inclusiv Rusia și Belarus, care vor putea intra în Ungaria fără controale de securitate sau alte restricții. Budapesta a declarat că mulți dintre ei vor construi o centrală nucleară, folosind tehnologie rusească.

Total
0
Shares
Total
0
Share