Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina și-a dat demisia și a fugit din țară cu elicopterul

Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, a demisionat și a părăsit țara luni după-amiază, punând capăt unei guvernări de 15 ani care s-a confruntat cu o opoziție violentă în ultimele luni.

Demisia lui Hasina a fost anunțată oficial într-un discurs televizat de șeful Armatei, generalul Waker-Uz-Zaman, anunță The Washington Post. Un guvern interimar va fi format în următoarele săptămâni.

Același general anunța sâmbătă într-un comunicat că militarii se vor afla ”întotdeauna alături de popor”. El va conduce guvernul interimar, după cum informează presa locală.

Mii de protestatari au luat cu asalt reședința oficială a lui Hasina anterior, în cursul dimineții, cerând demiterea acesteia. Săptămâni întregi de confruntări sângeroase între protestatari și forțele de securitate ale lui Hasina s-au intensificat la sfârșitul săptămânii trecute, zeci de persoane fiind ucise doar duminică. Potrivit agențiilor de presă locale din Bangladesh, Hasina a fugit din reședința sa cu câteva minute înainte ca aceasta să fie luată cu asalt de protestatari. El a plecat spre India, însoțită de sora sa mai mică, Sheikh Rehana, la bordul unui elicopter, au relatat mass-media locale.

”Ea voia să înregistreze un discurs. Dar nu a putut să aibă ocazia să o facă”, precizează o sursă apropiată șefei Guvernului. Fiul lui Hasina, Sajeeb Wazed, a cerut forțelor de securitate să împiedice orice preluare a puterii. ”Datoria voastră este să asigurați securitatea poporului nostru și țării noastre și să impună respectarea Constituției”, a scris el pe Facebook.

Fiica mai mare a lui Sheikh Mujibur Rahman, părintele fondator al Bangladeshului, care și-a proclamat independența față de Pakistan în 1971, Sheikh Hasina se află la putere din 2009, după un prim mandat în perioada 1996-2001.

Total
0
Shares
Total
0
Share