OPINIE // „Денег нет, но вы держитесь”! Sau colapsul bugetului de stat

Foarte mult se trâmbițează, dar… În prima jumătate a anului, Republica Moldova a primit în Bugetul Public Consolidat doar 574 de milioane de lei sub formă de granturi, ceea ce reprezintă mai puțin de 0,2% din PIB, comparativ cu 3% în anul 2014.

Însă această sumă nu a ajuns nici pentru plata împrumuturilor externe, pentru care în prima jumătate a anului a fost nevoie de 994 de milioane de lei. Noi, în jumătate de an, am reușit să împrumutăm pe extern 1,67 miliarde de lei, dar a trebuit să întoarcem 2,66 miliarde de lei. Diferența am acoperit-o din împrumuturi interne. Apropo, în jumătate de an, Guvernul, în lipsa totală de finanțare externă, s-a împrumutat pe intern cu 6,84 miliarde de lei!

Reamintim că recent Parlamentul a votat rectificarea la bugetul de stat pentru anul 2024, unde PAS a redus veniturile bugetare planificate pentru acest an cu 801 milioane de lei. Deci, venituri bugetare nu sunt. Suport financiar extern, cel puțin până acum, nu este. Și astfel ei vor mai departe să guverneze țara…

Natalia Morari, candidat anunțat la alegerile prezidențiale din octombrie

Total
0
Shares
Total
0
Share