Parlamentul a adoptat noi modificări la Codul de procedură penală

Un proiect de lege care are drept scop remedierea unor carențe depistate în activitatea instanțelor judecătorești a fost votat în a doua lectură de 59 de deputați. Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției și vizează solicitarea avizelor consultative, limitele judecării recursului și alte aspecte ale legislației procedural penale.

Autorii propun un mecanism care să permită instanțelor judecătorești să solicite Curții Supreme de Justiție avize consultative. În prezent, acest lucru este posibil doar în cadrul procedurilor civile. De menționat că solicitarea avizului consultativ va fi un drept, nu o obligație a instanțelor de judecată. La fel, se propune ca avizele consultative să fie emise în termen de până la trei luni, întrucât solicitarea acestora are ca efect suspendarea pledoariilor.

Pentru lectura a doua, Parlamentul a acceptat amendamentele deputatei Olesea Stamate, care prevede completarea Codului de procedură penală și a Codului civil cu criteriile de solicitare a avizului consultativ: dacă norma de drept va fi aplicată în cauza examinată în instanța de judecată; lămurirea problemei de drept este determinată pentru soluționarea cauzei și se referă la dificultăți de aplicare a normei de drept; problema este nouă. Potrivit autoarei, amendamentele propuse au drept scop asigurarea criteriilor de calitate a normelor sub aspectul accesibilității, previzibilității și clarității.

Proiectul de lege mai propune modificarea Codului de procedură penală, pentru a permite audierea martorilor prin videoconferință la faza de urmărire penală. Prevederea se referă la persoanele care se află în străinătate, își ispășesc pedeapsa în penitenciarele din țară, sunt internate în spital sau suferă de dizabilități locomotorii și nu se pot prezenta la locul desfășurării urmării penale.

Alte prevederi ale documentului vizează instituția garanției personale, majorarea valorii cauțiunii, precum și la măsuri de a spori rapiditatea examinării dosarelor de către Curtea Supremă de Justiție.

Pentru lectura a doua, proiectul de lege a fost comasat cu inițiativa legislativă care prevede modificarea Codului de procedură penală, care are drept scop soluționarea unor neconcordanțe evidențiate pe parcursul aplicării de către instanța de judecată a instrumentului privind procedura acordului de cooperare și a acordului de recunoaștere a vinovăției.

Total
0
Shares
Total
0
Share