FOTO // Guvernatorul Evghenia Guțul, după ședința de judecată la care martorul procurorilor nu s-a mai prezentat: “PAS încearcă din toate puterile să ne răpească drepturile și libertățile, dar mandatul lor la putere nu va dura mult”

Luni a avut loc o nouă ședință de judecată pe un dosar de finanțare ilegală a Partidului “ȘOR”, intentat împotriva bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul și a activistei Blocului “Victorie”, Svetlana Popan. Procesul însă a durat doar 5 minute, pe motiv că unul dintre martorii acuzării nu s-a prezentat la ședință.

În fața instanței, ca de fiecare dată s-au adunat sute de cetățeni revoltați de acțiunile anti-democratice și anti-constituționale ale guvernării PAS.

Bașcanul Evghenia Guțul a mulțumit celor prezenți, menționând că guvernarea PAS intenționează să o tot târâie prin judecată până la sfârșitul acestui an.

“Au trecut cinci minute și s-a terminat. Astăzi martorul acuzării nu s-a prezentat la audiere. Așadar, era deja clar că nu putem continua. Următoarea ședință va avea loc poimâine. De asemenea, a fost aprobat programul ședințelor până în decembrie. Se pare că vor avea loc ședințe aproape la fiecare două sau trei zile. Ar fi bine ca acesta să fie modul în care se lucrează pentru combaterea criminalității”, a relatat bașcanul.

Ea a mai adăugat că în timp ce Maia Sandu pozează în fața camerelor de luat vederi din Paris, pretinzând în mod fals că este un președinte grijuliu, echipa Blocului “Victorie” continuă să lupte pentru dreptate în instanță și pentru eliberarea completă a Republicii Moldova de uzurpatorii puterii.

“Ședința de judecată de astăzi privind dosarele fabricate a avut loc în aceeași zi în care se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Prezumția de nevinovăție, dreptul la libertate, egalitatea în fața legii – acestea sunt principiile fundamentale ale Constituției Republicii Moldova, a cărei a 30-a aniversare o sărbătorim astăzi. Dar în timpul guvernării Maiei Sandu și a partidului PAS, Legea fundamentală s-a transformat într-o ficțiune. PAS încearcă din toate puterile să ne răpească drepturile și libertățile, dar mandatul lor la putere nu va dura mult. Împreună vom face dreptate și vom readuce Moldova pe calea normală de dezvoltare”, a spus șefa autonomiei găgăuze.

Membrul Blocului “Victorie”, Svetlana Popan, cercetată în același dosar a menționat că sfârșitul acestui regim trebuie aibă loc pe 20 octombrie.

“Astăzi, de Ziua Constituției continuă represiunile politice și încălcarea legii supreme. Să venim pe 20 octombrie și să nu lăsăm această “mizerie galbenă” să schimbe ceva în Constituție. Vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți alături de noi. Dovediți prin asta că luptăm și vom ajunge cu toții la victorie!”, a spus Popan.

Avocata bașcanului Vadim Banaru, a vorbit despre esența ședinței amânate de astăzi.

“Martorul nu a venit la întâlnire din motive de sănătate. Asemenea situații se întâmplă frecvent, însă faptul că au fost fixate ședințe și pentru luna noiembrie, demonstrează în mod clar conotațiile politice a acestui caz”, a spus avocatul.

Fostul primar de Orhei, membru al Blocului “Victorie”, Pavel Verejanu, a menționat în cadrul manifestației că este absolut inacceptabil ca un dosar penal fabricat să fie folosit împotriva unui oficial ales democratic și să fie chemat în instanță la fiecare două zile.

“Acest lucru nu are nicio legătură cu democrația sau statul de drept. Ședința de astăzi a durat doar 5 minute. Martorul acuzării nu s-a prezentat la audiere, iar astfel nu s-a putut continua procesul. Este evident că autoritățile încearcă să folosească sistemul judiciar în scopuri politice, iar programul ședințelor până în decembrie, aproape la fiecare două sau trei zile, este un abuz clar împotriva justiției. Suntem alături de bașcanul Găgăuziei și Svetlana Popan, și vom continua să luptăm împotriva manipulării și intimidării politice și pentru respectarea demnității și drepturilor omului”, a spus el.

Și Ivan Stamov, activist din Găgăuzia, a vorbit despre procesul împotriva guvernatorului autonomiei, menținând că dacă ar exista dovezi, ar exista și un verdict.

“Autoritățile încearcă să tergiverseze cât mai mult procesul împotriva bașcanului Evghenia Guțul pentru a dezorganiza activitatea șefului autonomiei și a Comitetului Executiv al Găgăuziei. Dacă autoritățile noastre ar fi avut dovezi și probe, verdictul ar fi fost pronunțat cu mult timp în urmă”, a spus el.

În fața instanței, oamenii au purtat pancarte de condamnare a regimului PAS, exprimându-și astfel solidaritatea față de Evghenia Guțul și Svetlana Popan, respingând abuzurile și presiunile politice la adresa lor.

“Suntem aici pentru a arăta că nu ne lăsăm intimidați! Evghenia Guțul și Svetlana Popan luptă pentru drepturile noastre, iar noi suntem alături de ele”, a spus Andrei, protestatar.

“Drepturile noastre sunt în pericol, iar guvernarea PAS încearcă să ne reducă la tăcere. Venim să ne susținem liderii și să ne apărăm viitorul! Este inacceptabil ca un dosar fabricat să fie folosit pentru a submina un oficial ales. Ne exprimăm solidaritatea și vom continua să luptăm împotriva abuzurilor!”, a spus Eleonora, pensionară din Găgăuzia.

“Astăzi, de Ziua Constituției, am venit să le amintim celor de la guvernare că avem drepturi fundamentale. Ne unim vocile pentru a ne apăra valorile democratice și pentru a ne opune regimului actual!”, a spus Tudor, manifestant.

Reamintim că ședința de judecată de astăzi a fost amânată din cauza neprezentării unui “martor” din partea acuzării. Următorul proces va avea loc miercuri, 31 iulie.

Total
0
Shares
Total
0
Share