Prima tranșă de 1,5 miliarde de euro din activele rusești a fost trimisă în Ucraina

Uniunea Europeană a anunțat transferul unei tranșe de 1,5 miliarde de euro către Ucraina din profiturile generate de activele rusești înghețate. Acest lucru a fost scris pe Twitter (X) de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează presa ucraineană.

Potrivit ei, banii sunt destinați sprijinirii apărării și reconstrucției Ucrainei.

„Nu există un simbol mai bun și o utilizare mai eficientă a banilor Kremlinului decât pentru a face din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăiești”, a subliniat von der Leyen.

Reamintim că, în iunie, UE a fost de acord să utilizeze o parte din profiturile excedentare din activele rusești înghețate pentru ajutor militar acordat Ucrainei. Decizia a fost aprobată în ciuda rezistenței Ungariei.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că, pe lângă prima tranșă, până la sfârșitul anului vor fi alocate încă 1 miliard de euro pentru achiziționarea de arme pentru Ucraina.

Potrivit sursei citate, s-a raportat că banii nu vor fi utilizați pentru rambursarea către statele UE a sumelor cheltuite pentru achiziționarea de arme, ci mai degrabă pentru achiziționarea directă de echipamente precum muniție și sisteme de apărare aeriană.

Total
0
Shares
Total
0
Share