VIDEO // Da, o spun tranșant: s-a instaurat un regim autocrat!

Cunoaște toată lumea am mers mereu la oameni, în teritoriu, pentru a găsi împreună soluțiile pentru creșterea nivelului de trai prin rezolvarea problemelor majore cu care se confruntă azi oamenii. Am luat mereu pulsul vieții reale, nu a celei auzite zilnic de la televizoarele propagandistice ale puterii de ieri și de azi. Oamenii o duc din ce în ce mai rău, viața a devenit o povară. Prețuri mari, servicii scumpe, pensii și salarii mici. Drept confirmare a acestei stări de lucruri, e și studiul sociologic publicat ieri care confirmă situația din teren.
Trebuie să constat că, din păcate, aceste cifre strigătoare la cer privind calitatea guvernării au trecut neobservate, necomentate și neanalizate de presa afiliată regimului de la putere. Și mai grav, calitatea vieții oamenilor nu mai interesează nici pe guvernare, nici pe presă afiliată acesteia. Cred că aceste lucruri grave trebuie să ajungă și la cunoștința cetățenilor din țară, și la cei din diasporă, dar și la cunoștința ambasadorilor, a partenerilor noștri de dezvoltare care au posibilitatea să intervină în vederea stopării derapajelor de la normalitate. La ce mă refer? La faptul că 78% dintre cetățeni cred ca alegerile vor fi fraudate, 56% că presa e controlată politic, aproape 70% că situația în justiție e mai rea sau la fel ca în vremea oligarhilor.

Ne întrebăm – În ce țară trăim?!

Observăm, așadar, că toate studiile sociologice recente, confirmă am fost aduși în pragul dezastrului, iar guvernarea a eșuat în toate reformele importante și se comportă ca un regim care încalcă grav libertatea presei și libertatea de exprimare, recurge la acțiuni care vor duce la fraudarea alegerilor. Da, o spun tranșant:
s-a instaurat un regim autocrat!

Dacă astfel de rezultate nu erau surprinzătoare pe vremea oligarhilor, pe care împreună cu sutele de mii de oameni ieșiți la proteste i-am alungat de la guvernare, să le vedem astăzi în țara condusă de așa-numiții pro-europeni sunt de-a dreptul șocante. Asta demonstrează că ceea ce am spus anterior este adevărat, ei sunt pro europeni doar declarativ, dar în realitate nu au făcut altceva decât să conserve sistemul creat de oligarhi și chiar să îl facă și mai abuziv și corupt.

Nu mai încape îndoială – Oamenii văd că libertatea e suspendată! Democrația e doar de formă!

Atunci când 78% dintre cetățeni nu au încredere în alegerile organizate de guvernare și CEC-ul lor politizat, adică inclusiv o mare parte a electoratului de dreapta, chiar și a electoratului PAS, avem semnalul clar că Moldova se îndepărtează cu pași rapizi de tot ceea ce înseamnă democrație și devine o țară totalitară, în care regimul de guvernare încearcă cu disperare să se mențină la putere prin fraude, prin șiretlicuri. Iar atunci când vedem că majoritatea oamenilor consideră că președinta ar putea câștiga alegerile cu ajutorul sprijinului din afara țării, lucrurile sunt și mai grave, arată că avem un președinte care nu este independent și nu este ales prin voința reală a moldovenilor, dar prin deturnarea unor finanțări externe în scopul manipulării și cumpărării electoratului. Moldova are nevoie de un președinte ales de cetățenii săi, ales în interesul lor și al Republicii Moldova, ca stat puternic, atât din punct de vedere economic, social, cât și din punct de vedere al sistemului de justiție și securitate. Repet, Moldovenii au nevoie de un președinte care să facă din țara noastră un stat european puternic, atît din punct de vedere economic si social, cât si din punct din vedere al justiției și securității.

Am organizat chiar zilele trecute o acțiune publică în care am cerut regimului să lase presa să fie liberă și să nu o mai cenzureze. Iată că acum avem dovada că și cetățenii consideră că regimul autocrat controlează și cenzurează presa. 56% la sută dintre cetățeni cred că presa e controlată politic, iar 53 la sută ca e controlată de regimul PAS.

Cenzura a devenit un mod de viață pentru această guvernare! Ei fabrică o lume paralelă, moldovenii însă știu să se uite mai departe de aparențe!

Justiția și-a schimbat stăpânul și atât!

PAS și Maia Sandu au primit acest mandat de la oameni pentru a reforma justiția și a lupta cu corupția. Rezultatul: aproape 70 la sută dintre cetățeni cred că situația în justiție e rea, unii cred că e chiar mai rea decât în vremea guvernării oligarhilor. Adică până și susținătorii PAS sunt dezamăgiți de eșecul guvernării lor în ceea ce privește reforma justiției.

Am cerut în repetate rânduri instituțiilor de drept să iasă de sub influența politică a regimului PAS și să ancheteze corupții de la guvernare. Ultimul sondaj relevă că 75% dintre cetățeni cred că guvernul PAS este corupt, dar timp de 4 ani nici un oficial de rang înalt nu a fost cercetat. Iată așa vor să ne ducă în Europa, cu instituții de drept politizate și un guvern corupt, de care nimeni nu se poate atinge pentru că altfel comisiile politizate de evaluare ale procurorilor și judecătorilor vor avea grijă ca ei să nu mai activeze în sistem.

Eu spun DA pentru o Moldovă Europeană puternică, spun Da pentru aderare. Însă totul trebuie să se facă temeinic, democratic, nu prin șiretlicuri și manevre sulfuroase!

Aproape 60% dintre oameni condamnă faptul că referendumul este organizat odată cu alegerile prezidențiale și majoritatea nici nu cunosc prea bine care este tema acestui referendum. Asta pentru că de fapt tema reală a acestui referendum nu are nici o legătură cu UE, dar este un artificiu fraudulos prin care se forțează realegerea președintei. Iar în această fraudă sunt băgați bani enormi publici și din finanțări externe, sunt folosite ONG-uri și o parte din presa obedientă guvernării, bani cu care s-ar fi putut face multe alte lucruri utile pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor moldoveni.

Domniilor ambasadori, vă invit să analizați și dvs aceste date, să vedeți ce cred moldovenii despre ceea ce se întâmplă în țara lor, să luați în serios vocile tot mai dese ale oamenilor care spun că finanțările externe par mai degrabă pentru sprijinul partidului-stat, în loc ca acești bani să ajungă la oameni. Dacă nu credeți studiilor sociologice, domnilor ambasadori, vă invit să mergeți cu mine în teritoriu, să organizăm întâlniri cu cetățenii, vă asigur că sondajele o să vă pară floare la ureche pe lângă ce veți auzi de la ei. Fac apel la domniile voastre să vă implicați și să nu acceptați să fiți complice la această mare fraudă electorală, să ascultați vocea poporului, să îi sprijiniți pe moldoveni, doar pe moldoveni, nu regimul care a coborât în autocrație. Mai mult, vă pot oferi foarte multe date statistice oficiale despre cât de prost merg lucrurile în Moldova, despre cât de incompetentă este această guvernare care ne minte pe toți. Dar va pot oferi și soluțiile reale la toate aceste probleme. Moldova are nevoie de sprijinul dumneavoastră mai mult ca oricând, vă rog să nu permiteți unei guvernări corupte și abuzive să distrugă până și ultimul nostru ideal, acela de a ne integra în Europa, în beneficiul tuturor și în primul rând al Moldovei. Încrederea moldovenilor în UE ar putea fi afectată dramatic dacă se vor accepta și încuraja abuzurile guvernării PAS și se va permite ca finanțările externe să fie folosite în scopuri politice.

Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru că sunteți alături de mine, vă invit să urmăriți cu atenție mesajele mele de pe rețelele de socializare pentru a vă documenta și a cunoaște realitatea așa cum este ea. Totodată va invit alături de mine la sediul din strada 31 august 15, mun Chișinău.

Andrei Năstase, candidat anunțat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024

Total
0
Shares
Total
0
Share