VIDEO // România ar putea prelua nu doar RED Nord, ci și FEE Nord, precizează Victor Parlicov, ministrul Energiei

Guvernul pregătește RED Nord și FEE Nord pentru deetatizare și salută interesul României pentru acestea, a declarat Victor Parlicov, ministrul Energiei, referitor la declarația premierului României, Marcel Ciolacu, despre intenția de preluare a RED Nord.

Deși Marcel Ciolacu a menționat doar RED Nord, ministrul moldovean al Energiei precizează că Executivul de peste Prut este interesat și de preluarea FEE Nord. („Furnizarea Energiei Electrice Nord”).

”Mai mulți jurnaliști m-au întrebat despre intenția României de a participa la deetatizarea RED Nord și FEE Nord, după declarațiile Prim-ministrului României, dl Marcel Ciolacu, de vineri.

Am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi pentru deetatizare şi salutăm interesul României pentru ele.

Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salutăm interesul părții române pentru acestea. România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România.

Însă, trebuie să subliniez că procesul de deetatizare a întreprinderilor nu este în gestiunea Ministerului Energiei”, este declarația lui Parlicov.

Recent, în cadrul unei declarații politice, premierul român a explicat că Bucureștiul dorește să achiziționeze RED Nord pentru a include această întreprindere în schema tehnică de stabilizare a sistemului energetic din România, astfel încât surplusul să fie livrat pe teritoriul dintre Prut și Nistru.

Total
0
Shares
Total
0
Share