FOTO // Proteste masive în mai multe orașe, în special la sediile PAS: “Maia Sandu duce țara în prăpastie!”

Joi, reprezentanții Blocului “Victorie” au organizat mitinguri pașnice la Chișinău, Comrat, Bălți, Edineț, Orhei, Glodeni, Ocniţa, Floreşti, Fălești, Căușeni, Ialoveni, Rîșcani și alte regiuni ale țării.

În unele orașe, oamenii au venit chiar la sediile PAS. Lor li s-au alăturat numeroși cetățeni în semn de protest împotriva politicii distructive pe care o duce PAS deja de trei ani. “Jos Sandu”, “Stop UE”, “Trei ani de promisiuni — unde e rezultatul?”, “Nu dictaturii PAS”, “PAS = război” — cu astfel de lozinci au venit oamenii la acţiuni.

Aceștia au criticat lipsa de acțiune a PAS pentru țară, subliniind faptul că politica PAS a cauzat mai mult rău decât bine Moldovei și cetățenilor săi.

Protestatarii au adus în discuție diverse probleme acutizate și generate de guvernarea PAS, inclusiv creșterea inflației, situația din sectorul gazelor, ruperea relațiilor cu Rusia și CSI, împărțirea pe bucăți a țării, tentativele de renunțare la neutralitate, infrastructura precară, opresiunea opoziției, lupta împotriva corupției doar pe hârtie, închiderea canalelor TV și anihilarea libertății de exprimare, exodul masiv al cetățenilor în străinătate și românizarea forțată.

Fostul primar de Orhei și reprezentant al Blocului ”Victorie” Pavel Verejanu a menționat că în timpul guvernării PAS, Moldova a atestat cea mai sumbră perioadă din istoria sa, confruntându-se cu represiuni politice, sărăcire și exodul populației.

”PAS nu a făcut nimic pentru propria țară, iar ceea ce a făcut în acești trei ani a adus numai prejudicii Moldovei și cetățenilor săi. Situația din țară sub guvernarea PAS este îngrijorătoare. Inflația a crescut alarmant în acești trei ani, ajungând la 30 de procente. Politica economică a PAS nu a făcut decât să agraveze situația, iar perspectivele de schimbare în bine sunt minime. Sectorul gazelor este într-o situație precară, iar deciziile privind relațiile cu Gazprom au dus la creșterea tarifelor și la o scădere a accesibilității gazelor pentru populație. În plus, politica de impunere a unei identități românești și de românizare totală a generat tensiuni în societate și a afectat relațiile cu comunitățile minoritare. Închiderea canalelor TV și restricțiile impuse libertății de exprimare au subminat democrația și pluralismul în țară”, a spus el.

Liderul Partidului ”Șansă”, Alexei Lungu s-a alăturat și el protestului, menționând că este timpul să tragem concluziile și să înțelegem că PAS a ruinat țara. El a spus că ”o putere care este gata să pună în pericol propriul popor nu are dreptul să existe.”
”În loc de autostrăzile germane promise — drumuri distruse. În loc de pensii europene — ajutoare mizere. De ce nivelul sărăciei absolute în țară este încă peste 30%? Unde sunt salariile mari? Unde sunt noile fabrici pe care ni le-au promis cu atâta siguranță înainte de alegeri? De ce populația activă pleacă în străinătate pentru a câștiga niște bani? Inflația atinge recorduri. Prețurile cresc. Poate guvernul, care a permis toate acestea, să se numească competent? De ce să arunci țara într-o groapă a datoriilor? Deja acum, Moldova datorează mai mult ca niciodată. De ce să privezi Găgăuzia de finanțare și să ignori drepturile locuitorilor săi? De ce e nevoie de militarizarea Moldovei? Oare prețul integrării europene este renunțarea la neutralitate, la propria limbă, istorie și identitate?”, a declarat el în cadrul manifestației.

Reprezentantul blocului politic ”Victorie” Iurie Vitneanski s-a arătat optimist că țara va scăpa în această toamnă de dictatura Maiei Sandu, care va fi trimisă la groapa istoriei de către popor.

”Astăzi am venit acasă la PAS cu un protest! Cred că deja în această toamnă vor elibera președinția și apoi parlamentul! Am protestat în fața clădirilor instanțelor, parlamentului, guvernului, administrației prezidențiale. Dar astăzi am venit acasă la ei, la clădirea PAS. Pentru că clădirile parlamentului, instanțelor și președinției sunt clădirile națiunii, nu ale lor.

Ei le-au uzurpat!”, a spus el. O acțiune împotriva PAS a avut loc și la Orhei. Oamenii au remarcat că s-a umplut deja paharul răbdării. Una dintre principalele promisiuni – întoarcerea cetățenilor din străinătate – nu a fost îndeplinită. În plus, alții tot mai mulți pleacă.

“Peste 200 000 de oameni au plecat din țară sub PAS, procesul este ireversibil. Iar cei mai mulți dintre cei care au plecat sunt populație tânără, aptă de muncă, și adolescenți care vor începe să lucreze în câțiva ani. PAS a promis să readucă acasă cetățenii din străinătate. Dar nu-i pot reține nici pe cei care au rămas”, a declarat viceprimarul orașului Orhei Cristina Cojocari.

Un miting pașnic a reunit cetățeni nemulțumiți de politica actuală și la Bălți, oamenii au cerut ca actuala putere să plece. Protestatarii au scandat lozinci împotriva politicii PAS și au cerut o schimbare urgentă pentru a asigura bunăstarea și progresul țării.

Șeful fracțiunii Blocului “Victorie” din Bălți, Veaceslav Jucov, a evocat promisiunile electorale ale PAS, care nu au fost niciodată îndeplinite în afara biroului partidului de guvernământ.

”Se fac 3 ani de zile de guvernare a celui mai criminal regim din istoria țării, care intentează dosare penale împotriva cetățenilor. Portul Giurgiulești a fost vândut românilor, aeroportul vor să îl vândă, RED NORD și Moldtelecom – aceeași soartă. Indexarea pensiilor a fost una mizeră. Regimul PAS va rămâne în istorie prin închiderea școlilor, grădinițelor, optimizarea spitalelor și îndatorarea țării prin luarea creditelor externe, pe care vor trebui să le întoarcă strănepoții noștri”, a declarat Jucov.

Reprezentantul Blocului ”Victorie” la Bălți Alexandru Procopenco consideră că regimul dictatorial nu va mai sta mult în fruntea țării.

”Ne-au promis salarii europene, păstrarea statalității și apărarea limbii moldovenești, dar în schimb, zilnic vedem cum guvernarea PAS atacă suveranitatea țării, atragerea în blocul militar NATO. Astăzi, PAS este un partid militar, care a acaparat puterea în țară, partid care a instaurat dictatura, au fost închise zeci de site-uri și televiziuni. Rușine acestei guvernări. Ne-au promis că nu se vor atinge de 9 mai, de victoria noastră, a strămoșilor noștri, dar vedem contrariul. Le fac fasciștilor monumente și îi transformă în eroi naționali”, a spus Alexandru Procopenco.

”Aceștia sunt trei ani plini de dezamăgire și frică, oamenii nu știu la ce să se aștepte de la această guvernare schizofrenică. Niciodată Moldova nu s-a confruntat cu atâtea acțiuni represive împotriva opoziției. Și niciodată cenzura și fărădelegile nu au ”înflorit” atât de mult ca pe timpul dictaturii PAS”, a declarat Nicolai Șicolai, președintele organizației de tineret NEXT Generation din Bălți.

Manifestații au avut loc și la Comrat, acolo unde oamenii legii au intervenit la comanda PAS pentru a împiedica desfășurarea acțiunii. Consilierul municipal Ivan Panea a fost reținut la Comrat pentru că a organizat o pichetare solitară împotriva partidului de guvernământ și a Maiei Sandu.

Polițiștii i-au cerut consilierului municipal să strângă pancarta în care o critica pe Sandu. Când acesta a refuzat să facă acest lucru, polițiștii l-au urcat cu forța într-o mașină și l-au dus la inspectoratul de poliție, unde i-a fost întocmit un proces-verbal.

Cu toate acestea, consilierul municipal și-a continuat protestul solitar împotriva Maiei Sandu și a PAS, ținând în mână pancarta cu inscripția “Claxonează dacă ești împotriva PAS”.

”Vocea poporului nu trebuie să fie înăbușită. Am vrut să spun adevăratul, care guvernării nu-i place. Ați fost cu toții martorii represiunii poliției de astăzi, care m-a împachetat și m-a dus la secția de poliție, sperând că îmi va închide gura. Lucru care nu au reușit să-l facă”, a declarat protestatarul.

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a reacționat la ilegalitățile poliției care este trimisă zilnic să lupte cu cetățenii.
„Admir curajul și integritatea consilierului municipal din Comrat, Ivan Panea, care a ieșit la o pichetare solitară împotriva PAS și Maiei Sandu.

Tânărul a fost reținut imediat de polițiști și i-au confiscat, fără nicio explicație, o pancartă cu îndemnul “Claxonează dacă ești împotriva PAS”. De la dispersarea protestelor pașnice și reținerea celor incomozi, poliția a trecut la pasul următor – pedepsirea participării la pichetări solitare. Simbolic, acest caz fără precedent și flagrant a avut loc la a treia aniversare de la instaurarea dictaturii PAS și Sandu. În loc de “valorile europene” și “statul de drept” promise, am ajuns la arbitraj politic și dictatură”, spus șefa autonomiei.

Oamenii prezenți al mitinguri s-au arătat hotărâți să scape de actualul regim, exprimându-și susținerea pentru blocul ”Victorie” și echipa lui Ilan Șor.

”Protestăm împotriva dictaturii PAS și susținem democrația adevărată pentru toți cetățenii Moldovei! Vom fi alături de membrii Blocului ”Victorie” până când nu vom scăpa de ciuma galbenă”, a spus Andrei, protestatar de la Chișinău.

„Ne reunim forțele pentru a schimba cursul istoriei: PAS este sinonim cu distrugerea țării noastre, cu sărăcia și războiul. Noi vrem pace și prosperitate, iar Maia Sandu și gașca ei nu ne pot asigura acest lucru”, susține Elena, protestatară la acțiunea de la Bălți.

”Timp de trei ani de guvernare, PAS declanșează un război împotriva propriului popor. Ascultă doar de ordinile externe, închide gura presei, suprimă opoziția și vinde țara pe bucăți”, este revoltată Maria de la Edineț.

”Refuzăm opresiunea și cerem libertate și drepturi fundamentale pentru fiecare cetățean din Moldova! Cerem demisia Maiei Sandu și a echipei sale: politica lor duce la sărăcirea și distrugerea Moldovei! Este momentul pentru schimbare și progres, jos cu ei”, a declarat Eugen de la Comrat.

Reprezentanții Blocului “Victorie” au subliniat importanța implicării cetățenilor în procesul democratic și au promis să continue să lupte pentru un viitor mai bun pentru Moldova. Protestul pașnic a demonstrat unitatea și hotărârea oamenilor de a-și exprima nemulțumirea față de guvernarea actuală și de a cere schimbări pozitive în beneficiul întregii țări.

Total
0
Shares
Total
0
Share