Cum a păcălit actuala majoritate parlamentară primarii

Este istoria unui proiect de lege, menit să ofere mai multă independență autorităților locale. Am vorbit despre acest proiect în nenumărate rânduri după alegerile parlamentare anticipate din a. 2021. Am făcut apel în permanență la deputații /pas/ să își onoreze angajamentul față de CALM – acord semnat înaintea scrutinului parlamentar.

În legislatura precedentă, am înaintat mai multe legi care vin să susțină proiectele locale și să genereze mai mulți bani la bugetele satelor, orașelor și municipiilor.
Astfel, o lege a noastră, Nr. 214 din 2019, produce efect la nivel național și a sporit simțitor veniturile APL-urilor din contul contribuțiilor persoanelor fizice. Întrebați orice primar și ei or să vă confirme cu cât au sporit bugetele locale.

A doua etapă în acest sens a fost Legea noastră, Nr. 313 din 2020, votată în prima lectură în martie 2021, după mult efort. Ea înseamnă suplinirea bugetelor locale cu o componentă din impozitul pe venit al persoanelor juridice, înregistrate în localitate.

Ambele aceste două legi înseamnă că noi oferim undița primarilor, iar lor nu le rămâne decât să atragă cât mai mulți agenți economici care să genereze activitate și locuri de muncă în localitățile noastre, prin crearea de întreprinderi mici și mijlocii.

Această lege Nr. 313/2020, toți colegii mei din Parlamentul precedent am prezentat-o tuturor primarilor, atât independenți, cât și de toate culorile politice, inclusiv și CALM-ului. Am vorbit despre ea și agenților economici care ne-au susținut dezideratul nostru privind dezvoltarea localității, căci și ei merg pe drumurile locale, duc copiii la școli și la grădinițe, vor și ei zone de sport și agrement.

Mai mult decât atât, inițiativa eliberează primarii de controlul centralizat al partidului aflat la guvernare, îi face să nu mai depindă de asemenea proiecte cum este “Satul european”, care alocă fonduri doar pentru edilii loiali și ascultători.

În iunie 2021, înaintea alegerilor, după ce Andrei Năstase și echipa sa au semnat un acord cu CALM că vor implementa proiectul, au venit și cei din /pas/ să semneze și să promită.

Știți ce s-a întâmplat la exact o lună după ce au obținut puterea? Au anulat inițiativa legislativă fără remușcări! Au uitat de angajament și, astfel, au păcălit toți primarii din Republica Moldova care au susținut acest proiect.

Ei ar fi putut să îmbunătățească legea, să demonstreze că își onorează promisiunile față de autonomia locală. Dar nu! Au anulat totul, încălcând prevederile Regulamentului Parlamentului la art. 47, p. 13.

De ce au făcut asta? Motivele sunt clare – să nu permită administrațiilor publice locale să se dezvolte liber și independent.

Dar, cel mai important – să cumuleze cât mai mulți bani la centru pentru a-și întreține axa guvernării excesiv de scumpă pentru cetățenii noștri.

În discuțiile sale cu primarii, Andrei Nastase este consecvent – și-a luat, din nou, angajamentul că va duce la bun sfârșit această inițiativă, susținută atât de primari, cât și de agenții economici!

Inga Grigoriu, ex-deputat

Total
0
Shares
Total
0
Share