UE deschide negocierile de aderare cu Moldova

UE a ținut astăzi prima Conferință Interguvernamentală la nivel ministerial pentru a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Aceasta urmează deciziei Consiliului European din 14-15 decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Moldova și aprobării de către Consiliu a Cadrului de Negociere pentru negocierile cu Moldova la 21 iunie, în conformitate cu metodologia revizuită de extindere.

Delegația UE a fost condusă de Hadja Lahbib, ministrul afacerilor externe și europene al Belgiei, însoțită de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Delegația Moldovei a fost condusă de prim-ministrul Dorin Recean.

“Felicitări Moldovei pentru atingerea unui reper cardinal pe calea aderării la UE. Deschiderea negocierilor de aderare la doar doi ani după acordarea statutului de candidat este o dovadă a hotărârii Moldovei de a îndeplini agenda de reformă a UE. Pe măsură ce deschidem acest nou capitol în relațiile noastre, este important să continuăm eforturile de reformă cu diligență. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi se află în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Hadja Lahbib, ministrul afacerilor externe și europene al Belgiei.

UE și-a reiterat condamnarea fermă a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și și-a exprimat disponibilitatea de a continua să ofere tot sprijinul relevant Moldovei și cetățenilor săi în abordarea provocărilor legate de război și de a întări reziliența, securitatea și stabilitatea țării în fața acțiunilor hibride ale Rusiei.

UE a subliniat că Moldova este deja un partener apropiat al UE. Acordul de Asociere al său cu UE, care include și Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare, a intrat în vigoare în 2016 și a fost aplicat provizoriu din 2014. Acesta reprezintă baza unei cooperări extinse între UE și Moldova într-o gamă largă de domenii. La 21 mai 2024, Moldova a semnat un Parteneriat pentru Securitate și Apărare cu UE, primul de acest fel cu orice țară parteneră.

UE a invitat acum Comisia să continue să evalueze starea de pregătire a Moldovei pentru deschiderea negocierilor în domenii specifice și să identifice problemele care vor apărea cel mai probabil în negocieri, începând cu grupul fundamental care, conform Cadrului de Negociere, va fi deschis primul.

”Ca viitor stat membru, Moldova va fi așteptată să continue să adere la valorile enumerate în Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și anume respectul pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, statul de drept și respectarea drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților”, este scris în comunicatul Consiliului UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share