Secretarul de stat Sergiu Mihov a participat la Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe și Summit-ul Șefilor de state și de guverne din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est

Secretarul de stat Sergiu Mihov a participat la Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe și Summit-ul Șefilor de state și de guverne din cadrul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), care s-a desfășurat sub egida președinției macedonene în cadrul organizației.

Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe ai SEECP a fost condusă de către ministrul de externe al țării gazdă, Bujar Osmani, iar Summit-ul Șefilor de state și de guverne a fost găzduit de Președintele Republicii Macedonia de Nord, Gordana Siljanovska-Davkova. Subiectele de pe agendă au vizat cooperarea regională, integrarea europeană a statelor din Europa de Sud-Est, securitatea regională, războiul hibrid, consecințele agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei ș.a.

În cadrul celor două reuniuni, a fost menționat că prioritățile de asigurare a securității pe continentul european, consolidarea securității energetice și îmbunătățirea conectivității sunt esențiale pentru agenda de cooperare regională. În intervențiile sale, Sergiu Mihov a evidențiat că SEECP rămâne a fi principalul for de dialog regional în Europa de Sud-Est, care sprijină aprofundarea interacțiunii și, totodată, a adus aprecieri eforturilor președinției macedonene în gestionarea acestei structuri.

De asemenea, secretarul de stat a comunicat despre progresele înregistrate de Republica Moldova în calea integrării europene, accentuând că procesul de aderare la UE trebuie să fie bazat pe merite, cooperare strânsă cu UE și reforme realizate în sectoare-cheie. Oficialul moldovean a reiterat mesajul privind importanța deschiderii negocierilor de aderare a RM la UE, subliniind totodată că Republica Moldova susține procesul de aderare la UE a țărilor din Balcanii de Vest.

La finalul Summit-ului, a fost adoptată Declarația comună SEECP. Ambele evenimente au fost precedate de ședința Consiliului Cooperării Regionale, în cadrul căreia a fost adoptat Raportul anual de activitate.

Macedonia de Nord a deținut Președinția-în-Exercițiu a SEECP în perioada iulie 2023 – iunie 2024, care va fi preluată de Republica Albania în perioada iulie 2024 – iunie 2025.

Total
0
Shares
Total
0
Share