Numărul participanților la summitul pentru pace din Elveția este în scădere

Numărul țărilor și organizațiilor care și-au confirmat participarea la summitul global pentru pace al Ucrainei a scăzut de la 93 la 78, a informat Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), citând mai mulți diplomați UE sub condiția anonimatului, transmite The Kyiv Independent.

Summitul pentru pace va avea loc la Burgenstock, în Elveția, în perioada 15-16 iunie. Kievul a declarat că 107 țări și organizații internaționale și-au confirmat participarea până la începutul lunii iunie, în timp ce Berna a raportat ulterior circa 90 de participanți.

Una dintre sursele publicației nu a exclus ca lista țărilor care au fost de acord anterior să participe la summit să crească din nou. Rămâne neclar ce țări și-au reconsiderat participarea.

„Obiectivul meu este să am o fotografie de familie de aproape 80 de persoane”, a declarat un oficial anonim pentru RFE/RL.

Un alt diplomat anonim și-a exprimat optimismul că mai este timp până la începerea summitului, sugerând că unele țări s-ar putea alătura evenimentului.

The Kyiv Independent anunță că a trimis o solicitare de comentarii Biroului prezidențial al Ucrainei, dar nu a primit un răspuns până la ora publicării.

Kievul speră ca summitul să abordeze mai multe domenii cheie, cum ar fi securitatea energetică, schimbul de prizonieri, returnarea copiilor răpiți și securitatea alimentară globală.

Participanții la summit vor formula o poziție comună de negociere cu privire la rezultatul războiului și o vor prezenta Rusiei, potrivit purtătorului de cuvânt al președinției, Serghei Nikiforov.

Președintele rus Vladimir Putin vrea să deraieze summitul de pace, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba, adăugând că șeful Kremlinului nu are nicio dorință în pace.

La începutul lunii iunie, președintele Volodimir Zelenski a acuzat China că lucrează cu Moscova pentru a reduce participarea la summitul de pace, lucru negat de Beijing.

Total
0
Shares
Total
0
Share