Ungaria a confirmat că va participa la conferința de pace pentru Ucraina găzduită de Elveția

Ungaria a confirmat joi că va participa la summitul de pace pentru Ucraina, care va avea loc la 15 iunie în Elveția, în ciuda faptului că are legături cordiale cu Rusia, care nu a fost invitată la reuniune, scrie Moldova 1.

Ungaria, membră a Uniunii Europene și a NATO, a fost un critic vocal al sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina. Premierul Viktor Orban a menținut legături calde cu Moscova, atrăgându-și critici de ambele părți ale Atlanticului.

„Ungaria va fi reprezentată la conferință la nivel de ministru de externe”, a anunțat chiar ministrul de externe Peter Szijjarto, care este unul dintre puținii participanți occidentali la forumul economic de la Sankt Petersburg.

Summitul din Elveția urmărește să obțină un sprijin internațional larg pentru propunerile de pace ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care includ retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina. Rusia a respins inițiativa ca pe o pierdere de timp.

Ungaria a refuzat să ofere ajutor militar pentru Ucraina. De asemenea, a blocat măsuri la nivelul UE în valoare de 6,5 miliarde de euro, sub formă de ajutor militar pentru Ucraina.

Budapesta critică de mult timp Kievul pentru ceea ce consideră a fi limitări ale drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina, în special în ceea ce privește școlarizarea în limba maternă.

Total
0
Shares
Total
0
Share