Prețurile europene la gaze au crescut la cel mai înalt nivel în acest an

pretul la gase naturale, anre, maia sandu, pas, pavel filip, 20% reducere la tarife

Prețul european al gazelor a sărit la cel mai înalt nivel în acest an, după întreruperi la o fabrică de procesare a gazelor din Norvegia, transmite Financial Times, citat de Realitatea.md

La Bursa Intercontinentală, prețul de referință european TTF a depășit 38 de euro pe megawatt oră, cel mai ridicat de la începutul lunii decembrie, cu o creștere de peste 13%.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa și a reprezentat 30% din aprovizionarea blocului anul trecut, după ce majoritatea livrărilor prin conducte din Rusia au fost întrerupte în urma războiului de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei.

”Până când rezervele de stocare se vor apropia de nivelul stabilit de UE, prețurile europene ale gazelor naturale vor rămâne umflate, vulnerabile și supuse unei volatilități crescute a prețurilor ca urmare a oricăror întreruperi ale aprovizionării”, a declarat Wayne Bryan, director de cercetare a pieței europene a gazelor naturale la LSEG, potrivit FT.

Întreruperile neplanificate din Norvegia provoacă din ce în ce mai multe reacții dure pe piață. Comisia Europeană își propune să atingă o capacitate de stocare de 90% până în noiembrie, dar analiștii cred că instalațiile de depozitare ar putea fi umplute încă din vară.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share