DOC // În februarie, șeful Aeroportului Internațional Chișinău anunța că este gata să anuleze licitația

În februarie curent, la interpelarea Consiliului Concurenței, Constantin Vozian, directorul interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, a informat că instituția pe care o conduce este gata să anuleze licitația pentru locațiunea spațiilor comerciale, anunțată în ianuarie 2024 și continuată chiar și după plecarea sa.

Vozian a răspuns interpelării prin care Consiliul Concurenței a solicitat mai multe documente și a înaintat câteva pretenții privind nerespectarea concurenței loiale în procesul de licitare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Consiliul a fost sesizat de către compania germană Gebr. Heinemann.

“AIC este dispus să întreprindă toate acțiunile de rigoare în vederea asigurării respectării întru totul a cadrului normativ în vigoare. Respectiv, în cazul în care Consiliul Concurenței, în virtutea atribuțiilor de care dispune, stabilite expres prin Legea concurenței nr. 183/2012, consideră că licitația anunțată de către Î.S. ‘Aeroportul Internațional Chișinău’ în comun cu APP nu întrunește cumulativ principiul legalității, transparenței și nediscriminării, Î.S. ‘Aeroportul Internațional Chișinău’ este disponibilă să suspende procesul de licitație, iar în cazul în care se constată că îngrijorările Consiliului Concurenței sunt întemeiate, să anuleze licitația”, a scris Vozian în răspunsul către CC.

Ulterior, Constantin Vozian a fost demisionat de la AIC, iar în locul său a fost numit Sergiu Spoială. Licitarea a fost continuată în aceleași condiții dubioase, compania Lagardere fiind singura înregistrată în concurs.

Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii, care a spus că nu este implicat în organizarea licitației, a afirmat că Lagardere ar putea intra în posesia spațiilor comerciale de la AIC în urma negocierilor directe. Astfel, premergător acestei declarații, Guvernul a modificat hotărârea privind transmiterea în locațiune a spațiilor neutilizate, fiind introdusă și negocierea directă în cazul în care la licitație participă un singur concurent.

Despre caracterul dubios al licitației de la AIC au vorbit mai multe persoane din societatea civilă și politică. Cu toate acestea, reprezentanții guvernării au afirmat că totul este conform legii. Pe de altă parte, CNA și PA au inițiat procese privind licitația, menționând că ar fi fost săvârșită infracțiunea de abuz de serviciu.

Total
0
Shares
Total
0
Share