Peste 2 000 de posturi didactice vacante în întreaga țară. Care sunt disciplinele școlare unde există cea mai mare criză de cadre

În Republica Moldova anul de studii 2023/2024 a început cu un deficit de 2041 de cadre didactice, iar cel mai mare număr de posturi vacante se atestă în municipiile Chișinău și Comrat, precum și în raioanele din centrul țării.

O criză acută de cadre didactice se atestă la disciplinele matematică, fizică, limba și literatura română etc. Aceste informații au fost furnizate pentru #diez de către Ministerul Educației și Cercetării.

Peste 2 000 de posturi didactice vacante în întreaga țară
În anul de studii 2023/2024, numărul posturilor didactice vacante (cu normă didactică mai mare de 13,5/14 ore pe săptămână) din instituțiile de învățământ general din întreaga țară constituie 2041. Pentru anul de studii 2022/2023 acest indicator de posturi didactice vacante în instituțiile de învățământ general din țară era un pic mai mare – 2 161.

Cel mai mare număr de posturi didactice vacante se atestă în:

municipiul Chișinău – 547;
municipiul Comrat – 119;
raionul Ungheni – 117;
raionul Hâncești – 95;
raionul Nisporeni – 81;
raionul Căușeni – 79;
raionul Anenii Noi – 71;
raionul Cahul – 70.

Disciplinele unde există cea mai mare criză de cadre didactice
Conform informațiilor prezentate Ministerului Educației și Cercetării de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului, în anul de studii 2023/2024 ministerul se confruntă cu o criză acută de:

educatori;
profesori de matematică;
conducători muzicali;
profesori de fizică;
profesori la limba și literatura română;
profesori de educație fizică;
profesori de limba engleză;
profesori de matematică/fizică;
profesori de muzică;
profesori de limba franceză;
profesori de istorie;
profesori de chimie-biologie.

Câte cadre didactice pleacă din domeniu, înainte și după expirarea termenului de trei ani stabilit
În anul 2022 au fost înregistrate 19 cadre didactice noi, angajate prin repartizare, care și-au dat demisia până la expirarea termenului de trei ani stabilit. Acestea au fost nevoite să restituie în bugetul de stat tranșele primite. În anul 2021 au fost 21 de cadre didactice care și-au dat demisia până la expirarea termenului de trei ani stabilit.

De asemenea, în 2022, alte 23 de cadre didactice debutante au părăsit sistemul în primii trei ani după expirarea termenului de trei ani stabilit, indicator în creștere față de anul 2021 (atunci erau opt).

Menționăm că studenții de la pedagogie, începând cu 1 ianuarie 2024, vor beneficia de indemnizație de 200 000 de lei, în decurs de cinci ani, după absolvire. Până în prezent, această indemnizație era oferită pe o perioadă de trei ani și cuantumul acesteia fiind de 120 000 de lei.

Conform Ministerului Educației și Cercetării, motivul de bază al demisiilor cadrelor didactice fiind plecarea la muncă peste hotare (circa 60 % din cazuri).

„Se atestă și concedieri pentru încălcare repetată pe parcursul anului a obligațiunilor de muncă, încălcări ale codului de etică al cadrului didactic (1,5 % din cazuri)”, se arată în răspunsul MEC pentru Diez.md

Amintim că, pe 28 august, Andrei Pavaloi, șeful adjunct al direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, a declarat că anul școlar a început cu un deficit de peste 300 de cadre didactice în Capitală. „Am făcut o solicitare pentru 547 de specialiști, însă au fost repartizați doar 204 specialiști”, a menționat Pavaloi.

Total
0
Shares
Total
0
Share