Alina Zbancă, mesaj pentru noul ministru al MAI: Armata nu este MAI și MAI nu este Armată

Domnule Ministru Efros, la MAI realitatea este alta decât în discursul pregătit de colegi, pe care l-ați citit după investirea în funcție. Mai bine spus, angajații și cetățenii au alte așteptări, după atâtea experimente nereușite ale predecesorilor Dvs.

Evident, nu ați avut cum să veniți cu un mesaj strategic și cu obiective clare pe termen scurt, mediu și lung, pentru că MAI este un sistem străin pentru Dumneavoastră. Dar, o dată ce ați acceptat să ocupați această poziție, sunteți obligat să aflați chiar de la Start despre tot ce se întâmplă în instituție, despre problemele cu care se confruntă angajații, despre așteptările societății și mai ales, despre fenomenele periculoase care înfloresc în perioada aceasta. Aici o mare responsabilitate revine celor care conduc cu subdiviziunile MAI (nu subunități) și angajații din aparatul central, care sunt obligați să asigure continuitatea proceselor inițiate.

Va fi greu. Sistemul nu acceptă pe cei care nu știu cu ce se respiră acolo, pe cei care vin în funcție politic și încearcă să impună efectivului reguli și valori străine.

Eu mă întreb: dacă în Ministerul Apărării angajații aproape că nu vă cunosc deoarece o mare parte din carieră ați fost plecat la studii, cum poate un Minister de 17 mii de angajați să creadă în potențialul Dvs la cârma MAI?!

Cum intenționați să-i motivați să rămână?
Cum îi convingeți pe alții să vină în echipă?
Cum îi identificați pe cei corupți și rău intenționați?!

Prin Nopți Albe, 0 toleranță față de corupție și Stop Turații la Motor nu merge. Vechi și expirate noțiuni. Căutați oameni din interior care să vă ajute, readuceți pe cei care au fost alungați de Pavel, Ana și Andrei. Liderii care au putut convinge profesioniștii să muncească pentru echipa lor au avut doar de câștigat. Nu politizați MAI-ul, destule experimente au fost făcute deja, iar asta se reflectă bine în nivelul criminalității pe care îl are Moldova astăzi.

Aici e nevoie de o strategie clară, dar mai ales de multe acțiuni care să trezească în angajați optimismul și încrederea. Prea mult au fost dezamăgiți și tratați ca pe obiecte, prea multe promisiuni goale au auzit și din păcate, au fost (și sunt) conduși de oameni mult mai slabi decât ei.

Domnule Efros, fenomenul accidentelor rutiere soldate cu decese este cu adevărat un subiect care “arde”. Poliția oferă săptămânal o sinteză prin care ne comunică când și unde au avut loc accidente rutiere și câți oameni au murit.

Opriți-i din acțiuni și comunicare reactivă, este nociv să aștepți să se întâmple ca să intervii, sau să informezi.

Mizați pe activități de prevenire, dar, nu cu bâta și amenzi mari, asta va aduce doar eșec și o să pierdeți enorm din imaginea pe care o mai au oamenii cu epoleți.

Faceți studii, analizați minuțios cauzele accidentelor rutiere și mai ales, activitatea instituțiilor responsabile.
Moldova pierde săptămânal oameni pe trasee și acest fapt este un indicator clar că situația a scăpat se sub control, iar Ministerul ceva nu face corect.

Criminalitatea a crescut, cu tot cu Hub-ul anei de securitate. Oricât nu ar vrea politicul și conducerea MAI să ascundă, cetățeanul nu se simte în siguranță. Iar faptul că în parcurile din Capitală se săvârșesc violuri, nu e vina oamenilor că “nu au intervenit”, dar e vina Statului și instituțiilor de drept că au admis degradarea proceselor și prin relaxare și indiferență au dat “teren de lucru” infractorilor.

Domnule Efros, de Aeroport nu am să vă zic nimic. Nu stă în puterile Dumneavoastră, din păcate, așa că, unii își vor tot croi uniforme noi și vor tot gafa prin diferite “mesaje simbol”, visând să ajungă generali.
Ipocrizia va aduce încă multe pagube.

Comunicați și încercați să simțiți Ministerul Afacerilor Interne prin prisma oamenilor care sunt acolo și a misiunii nobile pe care o au, nu acceptați să-l tratați ca pe obiect sau bâtă (cum o fac unii șefuleți) dar mai ales, ca pe mașină de făcut bani.

Alina Zbancă, ex-purtătoare de cuvânt a MAI

Total
0
Shares
Total
0
Share