Uniunea Europeană ar putea majora cu 105 milioane de euro ajutorul financiar oferit Moldovei, pentru depășirea crizei energetice

Uniunea Europeană ar putea spori cu 105 milioane de euro ajutorul financiar oferit țării noastre prin Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice. Anunțul a fost făcut de șefa Secției politică, presă și informare a Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Erika Hasznos, scrie Radiomoldova.md

Oficiala susține că în acest mod Uniunea Europeană ajută Republica Moldova în depășirea crizei energetice și compensarea facturilor în următorul sezon de încălzire.

„Pentru iarna din anul 2021 – 2022, UE a oferit 16 milioane de euro, în granturi. Altele 75 de milioane de euro au fost oferite pentru același scop. UE a fost cu Moldova pe parcursul acestor ierni. Pentru iarna anului 2023-2024, încă 105 milioane de euro sunt în discuții. Pentru a aborda sărăcia energetică nu sunt suficienți doar bani, este necesar de a avea o abordare comprehensivă”, a afirmat Erika Hasznos.

În sezonul de încălzire 2022-2023 peste 760 de mii de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale, relevă datele Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Pentru acordarea compensațiilor în Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice au fost prevăzute mijloace financiare de 5 miliarde de lei, contribuția Uniunii Europene fiind de aproximativ 1,4 miliarde de lei.

Total
0
Shares
Total
0
Share