Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a audiat raportul privind implementarea Legii cu privire la IGSU

Membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au audiat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul privind implementarea Legii cu privire la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Informația a fost prezentată de șeful Inspectoratului, Alexandru Oprea.

Potrivit raportului, pe parcursul anului 2022, de către subdiviziunile de intervenție ale Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au fost realizate 30963 de misiuni. În cadrul acestora au fost salvate 868 de persoane, au fost realizate 9 intervenții aero-medicale SMURD, 5 intervenții terestre SMURD peste hotare, 115 activități de instruire (exerciții, aplicații). De asemenea, misiunile au vizat transportarea, cazarea, consilierea psihologică a refugiaților ucraineni.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat, pe parcursul anului trecut, 14 campanii de informare și sensibilizare cu privire la diverse riscuri, beneficiari ai cărora au fost peste 800 000 de cetățeni, inclusiv circa 82 mii de refugiați. De asemenea, pentru elevi și cadrele didactice au fost realizate instruiri în domeniul prevenirii situațiilor excepționale.

Cu privire la capacitatea instituțională a IGSU, în raport sunt menționate o serie de provocări și probleme care necesită să fie soluționate în timp util. Acestea se referă la deficitul și fluctuația angajaților; capacitatea și instrumentele insuficiente de prevenire a situațiilor de urgență și excepționale; dotarea tehnico-materială precară; amplasarea teritorială insuficientă a unităților de salvatori și pompieri etc.

Totodată, în raport sunt relatate prioritățile de viitor stabilite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Printre acestea se numără aderarea la Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, creșterea calității actului de intervenție prin consolidarea capacităților logistice, majorarea numărului de angajați ai IGSU, digitalizarea proceselor; implementarea sistemului național de avertizare timpurie; dezvoltarea/promovarea voluntariatului în domeniul protecției civile și apărării împotriva incendiilor; consolidarea cooperării cu partenerii regionali și internaționali etc.

Audierea raportului privind implementarea Legii cu privire la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face parte din Planul de acțiuni de control parlamentar al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică pentru anul 2023.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share