Ce subiecte vor fi abordate în cadrul Summitului CPE de la 1 iunie. Anunțul ministrului Popescu

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a vorbit despre subiectele, care urmează să fie discutate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene de la 1 iunie. Potrivit ministrului, primul subiect va ține de pacea și securitate pe continentul European în contextul războiului provocat de Rusia, scrie Deschide.md

„Încă urmează să fie definitivat al II-lea sau al III-lea grup de discuții, în dependență de priorități și de decizia fiecărui stat care va fi prezent. Vor urma și câteva anunțuri, inclusiv pentru R. Moldova, legate de securitate și apărare. Unii lideri vor face și anunțuri despre sprijinul oferit Republicii Moldova pentru asigurarea păcii și securității din R. Moldova”, a declarat Nicu Popescu, în cadrul unei conferințe dedicate Summitului CPE.

Demnitarul a mai adăugat că în cadrul acestui Summit, autoritățile vor veni cu o serie de inițiative relevante pentru R. Moldova și speră că vor avea succes și în cadrul unor dosare. „Să nu vă axați atenția doar pe cele ce se vor discuta la microfon, pentru că de obicei discuțiile cele mai importante și deciziile se iau în afara discuțiilor oficiale. Pentru asta ne vom axa pe discuțiile informale, între lideri”, a mai menționat Nicu Popescu.

În context, ministrul Afacerilor Externe a subliniat că este foarte importantă comunicarea strategică pe platforme speciale. De asemenea, șeful diplomației moldave a spus că această ocazie istorică pentru R. Moldova este una din cele mai importante evenimente de politică externă de la independență și până în prezent. Vor fi circa 50 de state cu 50 de delegați, unii dintre care se vor afla în țara noastră pentru prima dată.

„Obiectivul nostru este să discutăm și să consolidăm relațiile noastre cu aceste state. Aceste relații vor fi o piatră de temelie pentru parcursul nostru european. În următorii ani, fiecare etapă și fiecare pas va trebui sprijinit, votat, susținut de fiecare stat al Uniunii Europene. Acest Summit este o investiție și o etapă importantă pentru aderarea Republicii Moldova la UE”, a mai spus Nicu Popescu.

Menționăm, că la data de 1 iunie, circa 47 de lideri ai statelor europene se vor aduna la Bulboaca, Castel Mimi, acolo unde se va desfășura cel de-al Doilea Summit al Comunității Politice Europene. Primul Summit a avut loc la Praga, Cehia, anul trecut, când s-a discutat 2 subiecte de importanță strategică: 1 – Pacea și securitatea în contextul războiului provocat de Rusia; și 2 – Problemele de energie, tranziție energetică și protecția climei.

Total
0
Shares
Total
0
Share