În atenția utilizatorilor de drone: Zborurile la frontieră, fără permisiune, sunt interzise

Autoritățile Republicii Moldova au introdus noi reglementări privind utilizarea aeronavelor fără pilot, cunoscute sub numele de drone, în zona de frontieră. Aceste măsuri vin în contextul creșterii utilizării dronelor în diverse domenii, de la industrie la sectorul civil, și au scopul de a asigura siguranța și securitatea națională, informează telegraph.md

Potrivit legislației în vigoare, zborul cu dronele este permis numai cu autorizația prealabilă a Autorității Aeronautice Civile (AAC). În plus, utilizarea dronelor în scopuri de fotografiere și filmare necesită permisiunea scrisă a AAC și avizele Ministerului Apărării și Serviciului de Informații și Securitate.

Noua reglementare interzice în mod explicit operațiunile cu drone în categoriile “deschise”, “specifice” și “certificate”, precum și zborurile de fotografiere și filmare în zona de frontieră într-o rază de 10 km de la frontiera de stat, pe uscat și pe apele de frontieră, fără avizul Poliției de Frontieră. Această măsură are ca scop protejarea securității frontierei și prevenirea unor potențiale amenințări.

Poliția de Frontieră recomandă tuturor celor care doresc să utilizeze drone să se informeze cu privire la cadrul legislativ în vigoare și să obțină toate documentele necesare pentru a opera aceste aeronave în conformitate cu reglementările. Pentru utilizarea dronelor în zona de frontieră, persoanele interesate trebuie să solicite autorizarea din partea Poliției de Frontieră prin intermediul Sistemului Informațional “e-Permis” disponibil online.

În vederea facilitării procesului, ofițerii din Direcția regim și ordine publică a Poliției de Frontieră stau la dispoziția utilizatorilor, oferind consultații și suport pentru operaționalizarea sistemului. Aceștia pot fi contactați la numărul de telefon 022.264.562.

Total
0
Shares
Total
0
Share