VIDEO // Mihai Popșoi susține inițiativa lui Ilan Șor privind centralele nucleare modulare: „Ideea este foarte bună”

Partidul Politic ȘOR solicită crearea unui grup de lucru, care să examineze posibilitatea construcției, pe teritoriul Republicii Moldova, a centralelor nucleare modulare mici. În acest sens, deputata formațiunii politice, Marina Tauber, a propus în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului, includerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre care prevede formarea unui grup de lucru care va examina în detalii această inițiativă, informează Sinteza.org

„Nu este o noutate, din păcate, pentru noi toți că țara noastră se confruntă cu o mare incertitudine în privința importului de resurse energetice. Problema alimentării cu gaze naturale este de o gravitate fără precedent deoarece prețul pe care-l achităm depășește cu mult capacitățile noastre de plată. Mai mult decât atât, deocamdată nu există alternative amiabile la importul de gaz rusesc, fapt ce ne expune unor riscuri enorme(…) În aceste condiții se impune identificarea în regim de urgență a unor soluții. Vorbim despre centralele nucleare modulare mici – o tehnologie nouă și sigură care ar putea asigura pe termen nelimitat, necesarul de curent electric, iar costurile reduse pentru producerea lui ne-ar permite să trecem treptat la energie termică pe bază de electricitate și să asigurăm astfel o independență energetică totală a țării”, a declarat Marina Tauber.

În context, din numele fracțiunii Partidului Politic ȘOR, deputata Marina Tauber a propus includerea pe ordinea de zi, de astăzi, a proiectului de hotărâre care prevede formarea unui grup de lucru pe platforma parlamentară care să examineze în detalii oportunitatea și să identifice soluții pentru a o valorifica.

„Propunerea legată de sisteme nucleare modulare mici, este o propunere foarte bună. Unica problemă că este costă 1-2 miliard de dolari, pe care noi cu regret nu-i avem”, i-a replicat deputatul PAS și președintele ședinței de astăzi a legislativului, Mihai Popșoi.

Cu toate că Mihai Popșoi a susținut inițiativa lui Ilan Șor, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), nu au susținut includerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre.

Amintim că, liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor, a solicitat recent crearea unui grup de lucru, care să examineze posibilitatea construcției, pe teritoriul Republicii Moldova, a centralelor nucleare modulare mici. El a readus subiectul în discuție, după ce de acest program s-a arătat interesat și președintele României, Klaus Iohannis, care a confirmat că această idee, pe care a expus-o anterior și Ilan Șor, soluția optimă, în contextul crizei energetice care a lovit lumea.

„Vă spuneam că, pentru a asigura tot necesarul de consum intern, avem nevoie de trei astfel de centrale, care ar produce nu doar electricitate ieftină, ci și ne-ar permite să scăpăm de eterna problemă a alimentării cu gaze naturale, deoarece am putea trece la sisteme de încălzire pe bază de curent, ceea ce este mult mai sigur și mai comod. Țineți minte cu câtă aroganță au tratat autoritățile noastre această propunere? Guvernanții noștri, în senilitatea lor, nu s-au obosit nici măcar să asculte propunerea mea, deși aceasta este singura soluție, în momentul de față, care ar garanta securitatea energetică a țării”, a declarat Ilan Șor, într-o postare video pe Facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=KdTyhRuhjhA&t=1s

Precizăm că potrivit lui Ilan Șor, aceste tipuri de centrale sunt bazate pe o tehnologie modernă, sigură şi de încredere. Au beneficii de mediu dovedite, pentru că produc energie fără emisii CO2. Șor a adăugat că trei centrale sunt suficiente pentru a asigura întreaga populație a Moldovei cu energie ieftină și sigură. Construcția fiecărei centrale costă în jur de 250 de milioane de euro, iar energia electrică produsă va fi de aproape șapte ori mai ieftină.

Șor a mai adăugat că deschiderea acestor centrale modulare va duce la crearea locurilor de muncă noi. În prezent, foarte multe companii de prestigiu construiesc astfel de centrale, iar printre țările care și-au arătat clar interesul pentru această tehnologie sunt SUA, România, Marea Britanie, Rusia, Canada, Franța, China etc.

https://www.youtube.com/watch?v=vlafSQ_VvWc&t=2s

Total
0
Shares
Total
0
Share