Judecătoarea Olesea Țurcan spune că perchezițiile din biroul său sunt ilegale: „Probele” sunt nule”

Judecătoarea Olesea Țurcan, în biroul căreia procurorii anticorupție au efectuat joi, 31 martie, percheziții, susține că acestea sunt ilegale. Magistrata spune că nu i-a fost adusă la cunoștință ordonanța organului de urmărire penală și nici încheierea judecătorului de instrucție, informează TV8.md

„Percheziția efectuată în biroul de serviciu în care nu mă aflu, deoarece sunt suspendată din funcție, și în lipsa avocaților mei, care la fel nu au fost contactați, este o acțiune procesuală ilegală, iar „probele” desigur că sunt nule”, a reacționat Olesea Țurcan.

„Reiterez ca nu am fost contactată nici măcar telefonic de către organul de urmărire penală, nu mi-a fost adusă la cunoștința, ordonanța organului de urmărire și nici încheierea judecătorului de instrucție. Sunt plecată temporar peste hotare cu copilul, plecarea a fost anterior planificată. Prin urmare, este o minciună și un fals, că mă eschivez de la urmărirea penală. Totodată, că scopul percheziției nu se justifică în acest caz, iar ilegalitățile procedurale care continuă sunt fără precedent”, a adăugat judecătoarea.

Procurorii anticorupție au obținut autorizațiile necesare de la judecătorul de instrucție pentru a efectua percheziții în biroul de serviciu și acasă la magistrata Olesea Țurcan, de la Judecătoria Chișinău sediul Râșcani, cea care a comis abateri în dosarul Moldasig.

Totuși, perchezițiile la domiciliul judecătoarei nu pot avea loc, iar asta deoarece miercuri, 30 martie, aceasta a plecat din Republica Moldova.

În 25 martie, CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale și efectuarea perchezițiilor în privința judecătoarei Olesea Țurcan la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

În aceeași zi, magistrata a declarat că va contesta decizia CSM pe care a calificat-o drept o „răzbunare din partea unei instituții invalide”.

Judecătoarea este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig, potrivit anticorupție.md. Mai exact, în februarie anul trecut, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în dosarul Moldasig.

Pe 19 noiembrie 2020, deputatul Dumitru Alaiba a denunțat la CSM o serie de pretinse încălcări comise de către judecătoarea Țurcan la pronunțarea sentinței în cazul WESNA LTD versus Comisia Națională a Pieței Financiare.

În urma deciziei magistratei, Judecătoria Chișinău a dispus suspendarea executării mai multor hotărâri ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare cu privire la unele măsuri față de acționarii „MOLDASIG” S.A., cu înlăturarea de la executarea atribuțiilor funcționale a administratorului și consiliului societății, instituind administrarea provizorie de către două companii de audit.

Pe 21 noiembrie 2020, Alaiba a expediat Procuraturii Generale o sesizare prin care a solicitat instituției să se implice în cazul „Moldasig”. Deputatul a reclamat atunci că un acționar, care deține oficial 4,99% din companie, a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share