Poziția PCRM privind problema primirii refugiaților din Afganistan

Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat o listă a țărilor în care vor fi trimiși refugiații afgani. Acest document include și Republica Moldova.

Este interesant faptul că înalții oficiali ai statului, în special președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilita susțin că nu a existat nicio discuție și că nu există o decizie cu privire la problema admiterii afganilor.

Există două opțiuni aici. Sau „oamenii noștri buni” își păcălesc fără rușine proprii cetățeni. Sau – ceea ce este mult mai rău – Departamentul de Stat al SUA nu a considerat necesar să discute această problemă cu ei, ci pur și simplu a emis o directivă și a prezentat-o ​​cu un fapt.

În ambele cazuri, situația este extrem de umilitoare pentru un stat suveran și cetățenii săi. Putem spune cu siguranță că după treizeci de ani de independență a Republicii Moldova, doar un gust neplăcut rămâne după sărbători și parade fără sens, care amintește de o sărbătoare din timpul ciumei. Sub conducerea „oamenilor buni” crescuți în laboratoarele politice americane, suveranitatea moldovenească se degradează rapid nici măcar la statutul de colonie, ci la nivelul unor rezervații indiene.

Documentul Departamentului de Stat se numește „Declarația comună”. Dacă este într-adevăr „comună”, societatea moldovenească are dreptul să știe cine a semnat-o exact din Republica Moldova. Și de ce, dacă le credeți cuvintele, nici președintele Parlamentului, nici premierul nu știu nimic despre asta. Și astfel de documente pot fi semnate într-o republică parlamentară ocolind corpul legislativ?

În lista țărilor gata să accepte refugiați din Afganistan, dată de americani talibanilor, pe lângă statele baltice, există doar patru republici post-sovietice – Ucraina, Georgia, Kârgâzstan și Moldova. Nu există Tadjikistan, nici Uzbekistan, nici Turkmenistan, nici Armenia, nici Azerbaidjan, nici Belarus, nici Rusia. Și doar din aceasta, se poate trage cu ușurință concluzia – care dintre țările fostei URSS și-a păstrat suveranitatea și care a dat cu ușurință țării controlului extern.

Această situație este extrem de umilitoare. Cetățenii unui stat suveran nu știu cine a luat acest tip de decizie, câți refugiați afgani vor fi „distribuiți” în Moldova, în ce mod vor fi păstrați. Dar – cel mai important – avem dreptul de a lua decizii suverane în conformitate cu propriile noastre interese naționale sau grupul de „oameni buni” care preia puterea cu manierele unor cinici și trădători complet i-a privat deja pe poporul moldovenesc de acest drept?

Statele Unite sunt singurele responsabile pentru actuala criză din Afganistan. Statele Unite nu au astăzi cel mai mic drept moral de a transfera consecințele eșecurilor lor geopolitice în alte țări, chiar dacă Washingtonul le consideră vasali. Mai ales când se întâmplă sub forma unui dictat direct.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova solicită Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, conducerii Parlamentului, așa-numitului „președinte” să clarifice imediat această situație scandaloasă. Credem că astfel de decizii nu pot fi impuse unui stat independent și ar trebui adoptate după cele mai largi discuții publice, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova.

Dacă se dovedește că înalții oficiali mint în mod flagrant proprii cetățeni, nu pun un ban pe suveranitatea poporului, ne rezervăm dreptul de a ridica problema conformității acestor persoane dubioase la pozițiile lor. Puterea nu este „ceea ce îmi doresc, o întorc”. Puterea este responsabilitatea față de societate pentru deciziile pe care le ia. Cu atât mai mult dacă aceste decizii au fost luate în Statele Unite și în interesul Statelor Unite.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share