VIDEO // Litvinenco înregistrează trei inițiative legislative, care “au menirea să curățe sistemul” și “să responsabilizeze”

Deputații PAS înregistrează câteva inițiative legislative, care “au menirea să curățe sistemul” și “să responsabilizeze”, a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, care este și ministru al Justiției. Din explicațiile lui Litvinenco reiese că Parlamentul ar putea schimba conducerea mai multor instituții, precum Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Consiliul Concurenței etc, scrie canalul de Telegram Index.

”Am înregistrat în calitate de deputat în Parlamentul de legislatura a XI-a 3 inițiative legislative care au ca scop curățirea mai multor instituții ale statului.

Primul proiect se referă la responsabilizarea mai multor autorități aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Concurenței, ANRE, Consiliul Audiovizualului, Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor și Comisia Naţională a Pieței Financiare. Așa cum am menționat și cu alte ocazii, existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor statului nu pot răspunde pentru ineficiență sau incompetență. Dimpotrivă, pornind de la rolul constituțional al Parlamentului, este obligatoriu ca acesta, prin prisma controlului parlamentar pe care-l exercită conform prevederilor Constituției, să asigure că instituțiile statului își îndeplinesc misiunea și atribuțiile conform Constituției și legilor, și nu deviază de la aceste deziderate. Proiectul de lege propune ca Parlamentul, prin intermediul organelor sale de lucru, să poată analiza activitatea acestor instituții și, în funcție de concluziile la care va ajunge, să poată adopta actele necesare, inclusiv de revocare din funcţii a conducătorilor, ineficienţi şi incompetenţi.

Al doilea proiect se referă la transformarea funcției de șef al Servicului fiscal de Stat și de șef al Servicului Vamal din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică, respectiv, competența de numire a acestor persoane urmează a trece de la ministrul finanțelor la Guvern. Ideea modificării respective ține de importanța domeniilor care sunt atribuite celor două instituții pentru o bună administrare a finanțelor publice, iar realizarea eficientă a acestora se poate face doar cu ajutorul unor persoane care se bucură de un mandat cert acordat nemijlocit de Guvern.

Al treilea proiect de lege vizează fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție. Conform legii în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ este asigurat, în virtutea unor circumstanțe, în afara vreunei decizii a CSM. Prin proiectul respectiv, se propune ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată, precum este firesc, de instituția care, în conformitate cu standardele constituționale, asigură administrarea justiției – de către CSM”, a declarat Litvinenco.

Total
0
Shares
Total
0
Share