Doi judecători și un consilier orășenesc sunt vizați în controlul averii, iar un primar de oraș și un consilier din Bălți s-au ales cu contravenții

În săptămâna 26 – 30 iulie 2021 Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat alte două controale pe avere în privința a doi judecători. Cei doi magistrați fac parte din cadrul Judecătoriei Chișinău și Comrat. Procedurile de control au fost pornite, după ce Președintele ANI s-a autosesizat dintr-o investigație jurnalistică, în care au fost vizați mai mulți judecători cu averi impunătoare. 

Două posibile conflicte de interese sunt investigate de către inspectorii de integritate pe numele a unui șef de subdiviziune subordonată Direcției Generale educație, tineret și sport a Consiliului municipiului Chișinău și a unui consilier din Consiliul orașului Sângera din municipiul Chișinău. În procedură de anchetă se află și câte un consilier local din raioanele Cantemir și Soroca. Aceștia s-ar afla în incompatibilitate de funcție.

Un director interimar a unei întreprinderi municipale din gestiunea primăriei capitalei și un consilier din municipiul Bălți s-au ales cu câte o contravenție pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Pentru încălcarea regulilor privind conflictele de interese va fi sancționat și un primar de oraș din sud-estul republicii. Iar, o asociație obștească din raionul Ungheni a primit o amendă pentru împiedicarea activității ANI. În total, inspectorii de integritate au aplicat sancțiuni în mărime de 14 mii de lei.

Săptămâna trecută, ANI a stabilit două încălcări ale legislației ANI. Este vorba de un conflict de interese admis de către un fost primar din raionul Orhei și o incompatibilitate de funcție a unui primar din raionul Fălești.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 18 ședințe de judecată. ANI a eliberat 16 Certificate de Integritate. În total, reprezentanții ANI au acordat circa 70 de consultații telefonice, dintre care 5 apeluri la Linia instituțională de informare.

Total
0
Shares
Total
0
Share