Sergiu Litvinenco (PAS): Alegerile din 11 iulie s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legale în vigoare

Luare de cuvânt a deputatului PAS Sergiu Litvinenco la ședința Curții Constituționale privind confirmarea alegerilor parlamentare anticipate:

„Onorată Curte, distinși judecători,

Din punctul nostru de vedere, alegerile din 11 iulie, în mare parte, s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legale în vigoare și urmează a fi validate de Înalta Curte. Verdictul de alegeri parțial libere și parțial corecte cu care a venit Coaliția pentru alegeri libere și corecte, din punctul nostru de vedere, este cel ce reflectă realitatea. Un astfel de verdict derivă din standardele conținute în tratatele și convențiile internaționale privind drepturile civile și politice și în Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția.
Câteva deficiențe trebuie totuși scoase în evidență.

Prima este determinarea numărului secțiilor de votare peste hotare.

În Codul electoral sunt indicate criterii foarte clare. Deși 2 din aceste criterii s-au modificat semnificativ față de alegerile prezidențiale din 2020, numărul secțiilor de votare aprobat inițial de CEC a rămas același. Lucru inadmisibil. Înțelegem că deciziile CEC se iau prin vot. Dar nu poate un simplu vot să ignore total prevederile legale. Din păcate, în cazul unor membri CEC votul a fost determinat de partidele care i-au delegat la CEC.

Mai mult decât atât, acțiunile CEC au fost constatate ca fiind ilegale chiar și de către instanțele de judecată, prin decizii definitive și irevocabile.

Al doilea aspect. Pentru prima dată în istorie, majoritatea din CEC a încercat să deschidă secții de votare – 3 la număr – pe teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale a țării. Lucru interzis expres de Codul electoral. Chiar dacă s-a renunțat până la urmă la idee, însăși încercarea este condamnabilă. Cum trebuie să mai fie scris în lege că oamenii din instituții să țină cont de ea?

Trei. Din păcate, spre deosebire de alegerile prezidențiale, CEC a refuzat să adopte o hotărâre pentru reglementarea transportării alegătorilor. Mai ales că CEC a stabilit, cu titlu de principiu, în hotărârea din 2020 că transportarea organizată a alegătorilor, pe bani sau fără bani, dar de către concurent sau în interesul unul concurent, reprezintă un element ce afectează voința populară în general. Adică, un fel de condiție sine qua non pentru alegeri libere și corecte. Cu toate acestea, printr-un simplu vot s-au ignorat aceste considerente pe care le-a reținut CEC la alegerile prezidențiale. Chiar dacă acele considerente au fost adoptate pentru alegerile prezidențiale, cred că ele sunt valabile pentru toate scrutinele.
Din păcate, unele decizii ale majorității membrilor CEC au fost determinate de partidele care i-au delegat la CEC, iar unii membri au continuat să fie executanți docili a indicațiilor de la partide.

A mai existat și problema legată de deciziile contradictorii ale instanțelor de judecată, atunci când s-a determinat competența de examinare a unor litigii electorale. Avem un caz când, Curtea Supremă de Justiție, la distanță de 2 zile, a emis două decizii în care spune, în prima, că Codul administrativ prevalează asupra Codului electoral, deoarece ar fi lege o specială, iar peste 2 zile spune invers, că deja Codul electoral, fiind o lege specială, prevalează și urmează a fi aplicat în acest litigiu. Aceste probleme țin deja de sistemul judecătoresc, dar și, probabil, de calitatea actului de legiferare. Noul Parlament va trebui să facă așa încât pentru viitor atât legea să fie foarte clară, cât și aplicarea ei de către instanțele judecătorești să fie uniformă.

Cu rezervele menționate, Onorată Curte și distinși judecători, solicităm confirmarea legalității alegerilor din 11 iulie 2021 și validarea mandatelor de deputați în Parlamentul de legislatura a XI-a”.

Total
0
Shares
Total
0
Share