DOC // După vizita Maiei Sandu la Berlin, moldovenii stabiliți în Germania vor fi impuși să susțină examenul practic la preschimbarea permisului de conducere

După vizita Maiei Sandu la Berlin, moldovenii stabiliți în Germania vor fi impuși să susțină examenul practic la preschimbarea permisului de conducere și să prezinte mai multe certificate medicale, informează Telegraph.md, cu referire la proiectului Acordului care urmează să fie semnat între Republica Moldova și Republica Federală Germania (documentul este publicat mai jos).

În contextul convertirii, ”permisele de conducere emise de către autoritățile uneia dintre Părți contractante, își pierd valabilitatea pentru circulație pe teritoriul statului celeilalte Părți contractante după 12 luni de la data obținerii reședinței de către titular pe teritoriul statului celeilalte Părți contractante”, relevă proiectul acordului.

”Dacă titularul permisului de conducere emis de Autoritatea competentă a uneia dintre Părți contractante își stabilește reședința pe teritoriul statului celeilalte Părți contractante, el are dreptul să-și convertească permisul de conducere exclusiv pentru clauza de omologare a examenului teoretic, cu susținerea examenului practic la categoriile de vehicule din permisul de conducere ce urmează a fi convertit. Prezentul articol nu exclude obligația de a prezenta, la cererea Autorității interesate, un certificat medical de specialitate, care să confirme aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea vehiculelor din categoriile/subcategoriile conversiunea cărora este solicitată. Dacă titularul permisului de conducere emis de Autoritatea competentă a uneia dintre Părți contractante nu poate susține proba practică la careva din categoriile din permisul de conducere ce urmează a fost convertit, el are dreptul să-și convertească permisul de conducere doar pentru categoriile pentru care a susținut examenul practic”, mai este scris în proiectul acordului.

Totodată, pe durata procedurii de conversiune a permiselor de conducere, Autoritățile competente ale Părții contractante vor ridica permisele de conducere ce urmează a fi convertite și le vor transmite prin canale diplomatice, însoțite de documentația respectivă, Autorităților competente celeilalte Părți contractante. Părțile nu s-au înțeles în partea ce ține de eliberarea permisului provizoriu.

”Un subiect important pentru cetățenii noștri este recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere. Negocierile pentru semnarea unui Acord pe permise urmează să înceapă în viitorul imediat”, a declarat președintele Maia Sandu, după întrevederea oficială cu Frank-Walter Steinmeier, președintele Republicii Federale Germania.

Total
0
Shares
Total
0
Share