Renumitul Big Ben, ceasul cu clopot din Londra împlinește astăzi 162 de ani

Astăzi se împlinesc 162 de ani de când a fost pus în funcțiune pentru prima oară orologiul parlamentului din Londra, poreclit ulterior Big Ben. Este cel mai mare ceas cu clopot și al treilea turn cu ceas ca înălțime din lume, informează Mediafax.ro

Clopotul principal are o greutate de 13 tone și a fost turnat pe 6 august 1856, fiind transportat cu o căruță trasă de șaisprezece cai, în aplauzele publicului care a luat parte la eveniment. Clopotul a fost înlocuit doi ani mai târziu, fiind avariat în timpul unor lucrări de curățare.

„Clopotul are, în principiu, 13 tone și jumătate. Era cel mai mare clopot de acest tip când a fost realizat într-un ton distinctiv, deoarece era crăpat. Are o crăpătură în două locuri.” a declarat Sincron Westworth, mecanic Big Ben.

Simbolul iconic al Londrei a fost proiectat de Augustus Pugin, care a încorporat 312 porțiuni de sticlă de opal, iar pe fiecare dintre cele patru laturi ale sale este inscripționat în latină „Domine Salvam Fac Reginam Nostram Priman”, ceea ce s-ar traduce „O, Doamne, apăr-o pe Regina noastră Victoria”.

În istoria Big Ben-ului au existat și momente în care ceasul nu a arătat ora exactă. Desigur, acest lucru s-a petrecut din cauza unor fenomene imprevizibile. În Ajunul Anului Nou din 1962, ceasul a încetinit cu 10 minute din cauza zăpezii grele. Important este că structura ceasului nu a suferit modificări, iar problema a fost remediată în scurt timp.

Noaptea, celebrul Big Ben este intens iluminat, fapt care evidențiază și mai mult grandoarea și frumusețea sa. Totuși, au existat momente în care mărețul ceas nu a fost luminat, din motive de securitate. Timp de doi ani, în timpul Primului Război Mondial, clopotele au fost reduse la tăcere, iar luminile au fost stinse pe timp de noapte, aceste acțiuni având drept scop prevenirea atacurilor germane.

Citește și: Summit Lukașenko – Putin. Rusia va acorda un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Belarus

Total
0
Shares
Total
0
Share