91 de jurnaliști au fost uciși în războiul din Ucraina, alți 30 se află în captivitate în Rusia

Invazia Rusiei în Ucraina a provocat până în prezent moartea a 91 de lucrători din mass-media, a anunțat Ministerul Culturii la 6 iunie, zi marcată în Ucraina drept Ziua Jurnaliștilor, scrie The Kyiv Independent, citat de Radio Moldova.

Ucraina își pierde cel mai valoros bun – poporul său. Printre aceștia se numără jurnaliștii și lucrătorii din mass-media”, a declarat ministrul interimar al Culturii, Rostyslav Karandieiev.

Alți 30 de lucrători media se află în captivitate în Rusia, a mai spus Karandieiev. Acest număr include jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna, care a dispărut în august 2023 și despre care se crede că este deținută pe teritoriul ocupat de Rusia.

Sute de persoane care au lucrat anterior în mass-media s-au alăturat, de asemenea, Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit Ministerului Culturii.

Printre jurnaliștii deveniți soldați care au fost uciși recent în acțiune se numără Petro Tsurukin, fost editor și prezentator TV, Oleksandr Mashlay, fost redactor-șef al publicației Pravîi Postup, și Alla Pushkarchuk, care a lucrat pentru publicațiile ucrainene Weekly și Chytomo.

Un alt deces recent este cel al Irynei Tsybukh, care a fost ucisă la 29 mai, cu câteva zile înainte de a împlini 26 de ani, în timp ce își desfășura activitatea de medic de luptă voluntar în regiunea Harkov. Ea avea aproximativ 20.000 de urmăritori pe Instagram și apărea în mod regulat în mass-media, unde își împărtășea experiențele sale din război și din munca sa ca medic de luptă.

Karandieiev și-a exprimat recunoștința sinceră față de jurnaliștii ucraineni și reprezentanții mass-media străine pentru contribuția pe care o aduc la lupta împotriva inamicului, la formarea opiniei publice și la consolidarea democrației.

Total
0
Shares
Total
0
Share